Најновије

Брнабић: Словенија је искрен пријатељ Србије (ВИДЕО)

Односи Србије и Словеније су присни и пријатељски, Словенија је један од наших највећих економских партнера и снажно нас подржава на европском путу, а њена искуства у многим областима, а пре свега у локалној управи, су од изузетног значаја, поручила је вечерас на Бледу премијерка Србије Ана Брнабић.

Брнабић (Фото: Јутјуб)

Брнабић се, уочи Бледског стратешког форума, састала са потпредседником Владе Словеније и министром за јавну управу Борисом Копривникаром, са којим је разговарала о низу питања поспешивања сарадње две земље, а посебно о томе како да локална управа постане модернија, напреднија и више на услузи грађанима.
"Разговарали смо како Србија може да иде брже, пре свега у корист својих грађана, како би добили ефиасније услуге и привреду", рекла је Брнабић подсетивши да је, на месту министра управе и локалне самоуправе почетком ове године у Љубљани потписала споразум о сарадњи у области дигитализације јавне управе.
Подсетила је да је по угледу баш на Словенију Србија организовала Канцеларију за јавну управу и дигитализацију.
Указала је да са Словенијом Србија има јако добре и присне политичке и економске односе.
"Словенија је једна од наших највазнијих трговинских партнера и инвеститора са више од милијарду евра инвестиција, и преко 600 компанија које у Србији запошљавају 35.000 људи. Част ми је да имам прилику да разговарам са представницима словеначке владе о наставку проширења наше сарадње која је у трговинском смислу од 2015.до 2016. скочила за 5 одсто и очекујем да ће се тај тренд наставити", казала је Брнабић.
Она је истакла да је веома вазано поменути да је Словенија искрени заговорник проширења ЕУ и европских интеграција Србије и да нашој земљи пружа велику подршку на том путу.
Такође је подсетила да је Србија са Словенијом део Берлинског процеса, и да имају у томе два заједничка приоритета - дигитализацију и сарадњу младих.
"У многоме се наши фокуси поклапају", констатовала је Брнабић.
Потпредседник Владе Словеније рекао је да се радује наставку сарадње са прмеијероком Брнабић, коју је започео још док је била министарка, на већ започетим пројектима.
"Ти пројеки су намењени бољем деловању целокупне владе и јавног сектора", објаснио је он.
Копривникар је казао да две земље имају пријатељске односе и да Словенија подржава Србију у њеним напорима да учини државну администрацију модернијом, учинковитијом, у складу са светским трендовима.
Он је истакао да се свет стално мења и да владе морају хитро и одлучно реагују у корист својих грађана.

Брнабић: Дигитализација као развојни приоритет Србије

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је синоћ на Бледу да је дигитализација један од основних приоритета Владе и да у њој види шансу за бржи економски раст Србије и развој целог друштва, који ће грађанима омогућити болљи квалитет живота.
Брнабић је, уочи Бледског стратешког форума, разговарала са потпредседником Владе Словеније и министром јавне управе Борисом Копривникаром о плановима и активностима Словеније у области дигитализације и искуствима те земље у увођењу електронске управе и најбољим праксама које би Србија могла да примени.
Она је Копривникару указала на чињеницу да је Влада и она лично, посвећена модернизацији државне управе и увођењу електронске управе у Србији, како би грађанима и привреди биле омогућене ефикасне и лако доступне услуге које пружа држава.
Подсетила је и да је Влада основала Канцеларију за ИТ и еУправу, која се налази при кабинету Председника Владе како би се увођење електронске управе у Србији у пуном капацитету убрзало и грађани брзо осетили све предности коришћења електронских услуга.
"Само од почетка године, више од седам милиона докумената пренето је у електронски облик, што је огроман помак у односу на раније, када електронска управа није била приоритет и све је ишло знатно спорије", изјавила је председница Владе.
Брнабић је нагласила да дигитализацију види као шансу да Србија унапреди своју конкурентну позицију и ухвати прикључак са развијеним земљама.
Влада интензивно ради на реформи образовног система, јер су ”дигитализација и образовање пут да Србија васпита младе генерације које су спремне за изазове 21. века. Од ове школске године, Информатика је постала обавезан предмет у петом разреду основне школе, а на техничким факултетама повећане су квоте за упис студената, што представља почетак реформе образовања која има за циљ формирање младих људи који критички размишљају и у изазовима виде шансе, уместо да одустају на првој препреци", указала је она.
Као пример како се дигитализација и образовање повезују, она је навела и увођење електронских сервиса у основне школе ”еПросвета” и ”есДневник”, који ће омогућити бољи увид у информације у систему образовања потребних за правовремено доношење одлука, боље повезивање ученика, професора и родитеља, што ће омогућити правовремено усмеравање ђака током школовања, саопштила је канцеларија за сарадњу с медијима Владе Србије. Свет дрхти од атомске бомбе. Да ли је на помолу први нуклеарни рат погледајте ОВДЕ.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Бледски форум – која је сврха честих сусрета?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА