Најновије

КУРЦ: Мигрантима ћемо убудуће ограничити месечну исплату на...

Аустријски министар спољних послова Себастијан Курц саопштио је данас да би социјална давања мигрантима требало смањити, а то је поручио у тренутку када су бирачи забринути због миграната, а уочи општих избора који ће бити одржани 15. октобра, на којима он важи за фаворита.

Себастијан Курц (Фото: Синхуа)

План је да се исплате избеглицама смање на 560 евра месечно по особи, што је око половина суме која се сматра прагом сиромаштва према консензусу 40 друштвених група, док би исплате по домаћинству биле ограничене на 1.500 евра, преноси Ројтерс.
У бечком региону, где се исплаћује више од 60 одсто основних социјалних давања, једна особа - без обзира на националност - тренутно има право на око 840 евра месечно, напомиње британска агенција.
- Морамо обезбедити нашу државу с пуним социјалним осигурањем и наше системе дугорочно. Да бисмо то постигли, морамо заштитити наш социјални систем од даље имиграције - саопштио је Курц.
Како је истакао, многи примају основна социјална давања, а да при том још нису ништа уплатили у социјални систем.
- Они који раде и плаћају порезе не смеју бити на штети - закључио је шеф аустријске дипломатије.
Десетине хиљада људи са Блиског истока, из Авганистана и Африке стигле су у Аустрију у протекле две године, чиме су повећани јавни трошкови на социјална давања и појачана подршка креаторима политике који заговарају смањење мигранције, наводи британска агенција.
Три провинције у Аустрији су увеле прописе сличне Курцовима предлозима откако су мигранти почели да надиру, али су прописи о смањењу исплата мигрантима под лупом уставног суда, који тешко да ће о томе донети одлуку до почетка идуће године.
Истовремено, УНХЦР упозорава да смањење исплата мигрантима представља кршење европског и међународног права.
Иначе, Курцова конзервативна Народна партија је, према резултатима анкета, у вођству откако је он дошао на њено челу у мају, и ужива подршку око 33 одсто испитаника.
Прочитајте ОВДЕ зашто је Ердоган бесан на Меркелову?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић и Курц о мигрантској кризи и ситуацији на Западном Балкану.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА