Најновије

ЛАЗАНСКИ: Како је Путин престао да буде само политичар и постао господнин способни (ВИДЕО)

У Русији је Владимир Владимирович после догађаја на Криму добио, заправо, религиозан третман, поштовање његове личности прерасло је у својеврсну народну културу. Он је Русији вратио Крим, али и национални понос и стабилност, за Русе он је Господин Способни. Јер Путин више није само политичар, он је данас симбол Русије, нека врста свете фигуре, својеврстан мит, каже војно-политички коментатор и аутор емисије "На нишану" Мирослав Лазански.

Лазански (Фото: Јутјуб)

Књига Оливера Стоуна „Интервјуи са Владимиром Путином“ нетипична је у литератури, односно у белетристици. Два саговорника, један је лидер најмоћије нуклеарне силе света, други је чувени холивудски режисер...
Два саговорника који се уважавају, али који ипак настоје да надмудре један другог у границама пристојности, књига препуна дијалога и монолога, ироније и цинизма, реалности и будућности. 
Оливер Стоун скакао је са својим питањима са теме на тему, враћао се по неколико пута на ствари за које је питао раније, покушавао је да испровоцира Путина таман толико да се председник Русије не наљути, али није успео. Путин је одолео Стоуновим јуришима, а Стоун је показао да је ипак много бољи режисер него новинар.
Да, Владимир Путин је одговорио на сва питања америчког режисера, на нека директно, на друга индиректно и са рукавицама, на трећа контрапитањем. И све то лежерно и са шармом. Додуше, када сте председник најмоћније нуклеарне силе света, онда вам се може да будете и лежерни.
Што се нас у Србији тиче: „Којим бисте речима описали свој однос према председнику Русије Владимиру Путину“, могло би да гласи и анкетно питање. Скоро сам сигуран да би председник Русије добио плебисцитарну подршку наше јавности, наравно, највише у контексту: „е нека је напокон неко Американцима и Западу показао да не могу бити апсолутни господари света“. У Русији је Владимир Владимирович после догађаја на Криму добио, заправо, религиозан третман, поштовање његове личности прерасло је у својеврсну народну културу. Он је Русији вратио Крим, али и национални понос и стабилност, за Русе он је Господин Способни. Јер Путин више није само политичар, он је данас симбол Русије, нека врста свете фигуре, својеврстан мит. То је као да питате Британце да ли су за Елизабету Другу као краљицу.
Наравно да и Владимир Владимирович гаји имиџ човека који решава ствари. Решио је ствар у Чеченији одмах пошто је ушао у Кремљ, сада је решио проблем Крима који се после 60 година вратио у окриље матице земље, на путу је да реши проблем Сирије, али он решава и обичне свакодневне проблеме људи. Када је група представника хендикепираних у Русији таком једног састанка у Кремљу 2004. године протествовала код Путина због новог закона који им смањује право на бенефиције, председник Русије се обратио свом тадашњем главном привредном саветнику Герману Грефу и рекао: „Среди то“.
Греф је почео да протестује да ова смањења представљају део редукције руског буџета, што је и Путин потписао. „Среди то“, одсечно је одговорио Путин.
„Али, Владимире Владимировичу…“ почео је да замуцкује Греф, док су камере националне телевизије све то и снимале. „Рекао сам да то средиш“, завршио је дискусију Путин. Владимир Путин је творац јаке руске државе, а јака држава је благослов не само за руско, већ и за српско друштво…
Излазак књиге Оливера Стоуна био то повод да Мирослав Лазански у емисији „На нишану“ угости главну уредницу Спутњика и ауторку три књиге о Владимиру Путину Љубинку Милинчић и редитеља Бориса Малагурског, који је и сам интервјуисао Оливера Стоуна у другом делу свог филма „Тежина ланаца“.
Књига је атипична, с обзиром на то да се ради о транскрипту разговора између Стоуна и Путина, али и због тога што представља Путина из више углова, каже Милинчићева.
„Ми видимо и шта Путин ради и чиме се бави, и како на шта реагује, видимо лежерност са којом одговара на питања. Путин заиста лако комуницира са светом, то је општепозната ствар из многих његових разговора са грађанима Русије, али имали сте утисак да има тема о којима неће да говори“, каже Милинчићева.
Једна од тих тема, наставља она, јесте питање породице. У интервјуу Оливера Стоуна, Путин први пут прича и о својој породици, разводу, ћеркама, унуцима…
Владимир Путин је човек који има развијену моћ самоконтроле и није дао да га Стоун испровоцира у било ком питању, иако је овај то покушавао. То се најбоље види, каже Љубинка Милинчић, када Путин упозорава Стоуна да га не увлачи у антиамериканизам.
Ово није први пут да Стоун снима овакву врсту домументарних филмова, каже Малагурски. Он подсећа да је Стоун већ интервјуисао покојног кубанског председника Фидела Кастра и такође покојног председника Венецуеле Уга Чавеза, затим аргентинске председнике Нестора и Кристину Киршнер и еквадорског председника Рафаела Кореу.
Са свима њима отворио је теме о којима они раније нису говорили, каже Малагурски. То је успео и са Путином, иако не до краја. Путин му је, можда, каже Малагурски, био најтврђи орах досад.
Чак и у Србији, где је расположење према Путину и Русији претежно позитивно, каже Малагурски, немамо прилике да често чујемо глас Владимира Путина. Он је обично синхронизован, каже Малагурски.
„Мени је било уживање што је филм титлован, што можемо да чујемо осцилације у његовом гласу, када је нека тема деликатна или га је нешто изнервирало. И видело се у неколико тренутака да му је било помало непријатно, али држао се као један од највећих политичара, не само данашњице. У том смислу Оливер Стоун имао је јединствену прилику да покуша из њега да извуче и нешто други нису имали прилике. Путин је свакако био свестан да Стоун не иде са циљем да га демонизује, да га напада или испровоцира, и онда је био отворенији за његова питања“, каже Малагурски.
Ако је ико могао да „отвори“ Путина, то је могао Оливер Стоун, каже Малагурски који, ипак, замера америчком режисеру што није био у већој мери критичан.
„Мислим да је Стоун требало више да износи податке о којима говоре мејнстрим медији и дозволи Путину да на те тврдње реагује. Мислим да је у тој критичкој ноти могао мало даље да оде, али и да препусти свом саговорнику да исприча оно што има“, каже Малагурски.
Интервјуи Оливера Стоуна са Владимиром Путином јако су важни у овом тренутку, када се у Америци, каже Малагурски, шири русофобија. Путин, кажу саговорници Мирослава Лазанског, веома егзактно и опширно износи виђење ситуације у Грузији и Украјини, описује како је Запад изиграо бившег украјинског председника Виктора Јануковича и, како кажу, није нимало нежан према бившем грузијском председнику Михаилу Сакашвилију.
Зашто је Никита Хрушчов предао Крим Украјини прочитајте ОВДЕ.
Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

На нишану Лазанског: Црна Гора је најбољи доказ да се НАТО распада 
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА