Најновије

Пуповац: Мислим да ће влада Хрватске решити плочу у Јасеновцу

Председник СДС С Милорад Пуповац мисли да ће владајућа коалиција и хрватска влада изнаћи решење за спорну спомен плочу ХОС-а са усташким покличом "за дом спремни" у Јасеновцу, али сматра да то није довољно и тако нешто не би требало да постоји нигде у Хрватској с обзиром на то да је, како је рекао, усташки покрет деловао на територији целе земље.

Пуповац (Фото: Јутјуб)

Није довољно да се Јасеновац изузме због тога што је усташки покрет деловао на простору целе Хрватске и не само ту, и тај усташки поздрав не би требао да има могућност и право грађанства нигде у Хрватској", рекао је Пуповац за РТС.
Уверен је, каже, да ће влада изнаћи решење као што се могло видети по неким поступцима који су недавно предузимани од репресивног апарата Хрватске при уклањању плоче Францетића или при привођењу особа које су на такмичењу лађа узвикивали исти тај поклич.
Упитан да ли је СДС С размишљала да откаже подршку владајућој коалицији, Пуповац је рекао да су у странци размисљали о томе како да својим коалиционим партнерима изнађу решење и о томе да се заустави тренд јачања десничарских екстремних проусташких политика које су, како каже, у Хрватској у последње време поново постале гласне.
Коментаришући писање хрватског недељника Национал да је Туђман наводно за оживљавање усташког поздрава "за дом спремни" кривио српске тајне службе, Пуповац каже:
" Сви се добро сећамо да је Фрањо Туђман на првом општем сабору ХДЗ-а изрекао да је НДХ била квислиншка творевина али израз воље хрватског народа за самосталном државом. То што је Туђман касније увидео да је то опасно за њега и да је опасно за пројект Хрватске државе то је тачно али се са тиме у Хрватској никада нисмо обрачулали".
Пуповац, који је и председник Српског националног већа и заступник у Сабору, поновио је, међутим, да за Србе у Хрватскј нема мира и да је то последица активности странака као што је Хрватска чиста странка права (ХЧСП) Дражена Келеминца.
То је, казао је, последица непрестаног атака на српске институције у Хрватској и политике и последица чињенице да нема адекватног политичког и правног одговора на такве атаке.
Осврнувши се на изјаву председнице Колинде Грабар Китаровић да усташки поздрав "за дом спремни" квалификује као традиционални хрватски, а таблу ХОС-у искључиво као израз пијетета према жртвама, Пуповац је рекао се она на тај начин сврстава на страну оних који измишљају непостојећу историју која није постојала до почетка НДХ и усташког покрета Анте Павелића и сврстава се на страну ревизиониста историје и десних политичких снага.
А на питање да ли се онда онима који пале српски недељник може говорити као о маргиналцима, како их је назвао хрватски премијер, Пуповац каже да "када уцењују самог премијера, за њега су они сасвим сигурно политички маргиналци".
" Када ометају комеморације, када ометају прославе као што је она Дана устанка у Србу или када долазе пред седиште СНВ-а и прете протеривањем, прете рушењем споменика у Србу, они онда нису маргиналци него људи који шаљу опасне и противзаконите поруке", закључио је Пуповац. Наставља се страшно насиље Трибунала, Ратко Младић умире, Хаг се спрда. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Пуповац- Очигледно да за Србе мира у Хрватској нема 
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА