Најновије

А ВИ КУПУЈТЕ КОД ЊИХ И ДАЉЕ: Како је картел спортске опреме оштетио потрошаче у Србији?

Комисија за заштиту конкуренције Србије недавно је саопштила да је казнила 15 фирми које се баве велепродајом и малопродајом спортске одеће, обуће и опреме јер су склапале рестриктивне споразуме у којима је била одређена цена робе у даљој продаји. Фирме које су нарушиле конкуренцију, кажњене су са укупно 45,3 милиона динара.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Конкуренцију на тржишту нарушиле су фирме фирме "Н спорт", "Ђак", "Офис шуз", "Планета спорт", "Карвел" и многе друге…
Комисија је 18. августа 2016. извршила ненајављени увиђај у пословним просторијама једне од фирми и прибавила писане трагове о нарушавању конкуренције, каже Синиша Милошевић из Комисије за заштиту конкуренције.
“Шта је било у овој конкретној ситуацији? Сви ти дистрибутери спортске опреме били су принуђени да се придржавају цене коју је одредио велепродавац. Када не бисмо имали то ограничење у уговорима, сваки од тих продаваца би могао да спусти цену и да на тој основи придобије више потрошача”, објашњава Милошевић.
А потрошач је тај договор највише осетио, јер није имао могућност да купи по нижој цени од оне коју му је продавац наметнуо, истиче економиста Горан Николић.
“Сваки договор продаваца је штета за потрошача и држава има право да кажњава такве ствари, односно да спречава картелизацију на тржишту”, подсећа он.
А у овом случају фирме су кажњене са укупним износом од 45,3 милиона динара, а појединачне казне ишле су до 10 одсто од укупног годишњег прихода. Највећа појединачна казна износила је преко 16,5 милиона динара, а најнижа око 25 хиљада.
“Сваки такав случај, па чак иако је редак, јер постоји доста таквих случајева за које никада не сазнамо, је добар зато што може да уплаши будуће договараче и да одустану од тога. Довољно је само један да изађе из круга и да ови други буду кажњени”, сматра Николић.
Све кажњене фирме, дужне су да у року од шест месеци у буџет уплате износе наведене у решењима.
Прочитајте ОВДЕ шта је све најављено за 2018. што се тиче плата и пензија?
Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Зашто су код нас играчке скупље?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА