Најновије

Монтгомери: Србија да се издигне изнад ситуације, да не одговара не неизбежне провокације

Бивши амерички амбашадор у Србији Вилијам Монтгомери оценио је да ће Србија у наредној години имати виталну улогу у спречавању ескалације било каквих регионалних сукоба, у ситуацији када су делови региона још увек нестабилни, а спољне силе показују појачан интерес да утичу на развој догађаја на Балкану.

Монтгомери (Фото: Јутјуб)

- Важно је да се Србија издигне изнад ситуације, да не одговара не неизбежне провокације политичких актера у другим земљама региона и да настави да се залаже за помирење - рекао је Монтгомери Танјугу на питање да прокоментарише шта регион може да очекује у 2018. години.
По његовом мишљењу, проблеми у региону се неће решити гледањем уназад, већ само гледањем унапред, ка томе какав регион треба да буде, а то значи "економски снажан, демократски и у разумној мери интегрисани део Европе".
Опасност је, каже, да међунационални односи остану антагонистички и потенцијално насилни, док медјународна заједница покушава да реши ситуацију у региону "стављајући ханзапласт" на дубоке ране "које не зарастају као што би требало".
- Оно што све нас треба да брине је могућност да додје до изненадне насилне провокације познатих или непознатих починилаца, која би ескалирала попут летњег пожара и измакла контроли - каже Монтгомери.
По његовом мишљењу, ово ће бити време испита за руковдства свих земаља, а мозда посебно Србије имајући у виду њену величину и јединствену позицију.
- И да напоменем да ЕУ и САД несвесно раде на уништавању Бриселског дијалога, стављајући терет испуњавања услова суштински на Србију, при чему не врше подједнак притисак на косовске Албанце - закључио је он.
Шта српску војску чека у 2018. години прочитајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Бошко Обрадовић - Вилијам Монтгомери је организатор 5. октобра и саветник Српске напредне странке!
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА