Најновије

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ: Зашто Берлин ћути о убиству Ивановића?

Ако се Немачка око неког питања не изјашњава зато што је то питање већ коментарисала ЕУ, то не смете да схватите као ћутање Берлина, већ управо супротно, рекао је данас државни секретар у немачком министарству спољних послова Михаел Рот, одговарајући на питање зашто Берлин ћути о убиству Оливера Ивановића.

Михаел Рот (Фото: Јутјуб)

"Ми без икаквих ограничења подржавамо јасну позицију Европске уније. Јер, на крају крајева, овде се не ради о уласку земаља Западног Балкана у Немачку, већ Европску унију", рекао је Рот у разговору за Дојче веле.
Берлину је драго да је Вучић јасно поручио да приближавања између ЕУ и земаља Западног Балкана, а поготово Србије, може бити само ако се она идентификује са заједничким вредностима, рекао је Рот, коментаришући одлазак председника Србије Александра Вучића на Косово.
Нужни предуслови у том процесу, истакао је Рот, су борба против корупције, јачање правне државе, заштита мањина и регионална сарадња.
Процес нормализације и дијалога између Косова и Србије од есенцијалног је значаја за остваривање напретка по питању уласка Србије у Европску унију, рекао је Рот, који је додао да је важно међусобно разговарати.
"То је темељ за помирење, дијалога мора бити", истакао је Рот.
Према његовим речима, ЕУ мора да повећа видљивост на Западном Балкану, "мора постати јасно да Унија има велики интерес да у региону буде мира, помирења, стабилности и просперитета за многе грађане".
На Западном Балкану пре свега је потребан процес помирења, више заједништва, више економских напора, мора се уочити ангажованија борба против корупције, оценио је Рот.
У начелу постоји перспектива чланства у Европској унији за земље Западног Балкана, рекао је Рот и додао да и ЕУ и Немачка то сматрају својом обавезом.
"Али ја бих, ипак, волео да људи на Западном Балкану осете и схвате да нису сами и да смо ми на њиховој страни", рекао је Рот у разговору за Дојче веле и најавивши да ће ускоро да посети земље Западног Балкана.
Прочитајте ОВДЕ која су то питања о атентату на Ивановића на која Вучић мора да одговори?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Рада Трајковић о убиству Оливера Ивановића.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА