Најновије

"ТАЈНИ ПОДАТАК": Кабинет Марка Ђурића крије вредност јавних набавки

Јавност у Србији неће бити упозната са подацима о томе колико средстава ће Канцеларија за Косово и Метохију у овој години издвојити за службена путовања у земљи и иностранству, набавку горива, стратегију комуникације на друштвеним мрежама, мобилну телефонију, и услугу праћења и снимања активности Канцеларије, јер су плаћања за ове ставке у документу у које је Данас имао увид означене као "тајни податак".

Марко Ђурић (Фото: Јутјуб)

Наиме, Канцеларија за КиМ је процењену вредност јавних набавки за 2018. годину означила као тајну.
Интересантно је да је одлуку о тајности за плаћање појединих услуга, укључујући и комуникацију на друштвеним мрежама, Канцеларија за КиМ донела свега неколико месеци након скандала када је откривено да је једну приватну фирму платила близу милион динара за посао ажурирања профила на друштвеним мрежама Канцеларије и њеног директора Марка Ђурића, креирања нових профила, праћења објава у медијима и комуницирања са клијентима. Тендер за овај посао расписан је средином прошле године а од три пријављена понуђача, изабрана је компанија "Блумен груп", које се између осталог бави и односима са јавношћу. Вредност уговора износио је 948.000 динара, односно близу 8.000 евра.
Саговорници кажу да је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић дужан да образложи јавности због чега је вредност наведених јавних набавки означена као "тајни податак", додајући да таква пракса често крије злоупотребе и корупцију.
Програмски директор Транспарентности Србија Немања Ненадић оцењује за наш лист да проглашавање процењене вредности јавне набавке тајном није оправдано, ако постоји конкуренција на тржишту.
- Могло би се бранити једино ако постоји само један могући понуђач, па од њега треба крити колико је наручилац издвојио пара. Иза евентуалног скривања овог податка може да се крије намера да се та информација подели, али не са свима, већ само са једним, унапред одабраним понуђачем. Канцеларија за КиМ треба да да образложење за овај поступак, будући да је пракса скривања процењене вредности набавке неуобичајена - истиче Ненадић.
Из канцеларије Повереника за информације од јавног значаја кажу да ознака тајности тамо где није потребна често крије злоупотребу и корупцију.
- Искуства из праксе Повереника говоре да се код ускраћивања информација јавности с позивом на поверљивост веома често крије потенцијална злоупотреба или неки други облик корупције и да то захтева посебну пажњу надлежних органа - наглашавају у канцеларији Повереника и додају да су државни органи у обавези да податке о јавним набавкама за претходну и текућу годину објављују и проактивно, на својим интернет презентацијама.
- Транспарентност би требало да је основни принцип рада свих органа власти, па и Владе. Овај пример, нажалост, није потврда да се тај принцип доиста и поштује. Влада је, нажалост, изузета од надлежности Повереника и у погледу мера за унапређење јавности рада, па у овом конкретном случају нема формалног основа за нашу интервенцију - истичу у канцеларији Повереника.
Потпредседник ДС Игор Салак каже да је јасно да се на Косову дешавају озбиљне манипулације и малверзације са новцем грађана Србије.
- Овај режим користи новац грађана да формира спрегу криминала и парадржавних организација које страховладом и терором држе све Србе у страху и трајном стању потчињености. Данас се на Косову Срби не боје Албанаца већ Срба и потребно је пресећи тај ток новца и криминала који онемогућава нормалан живот за више од сто хиљада Срба на Косову и Метохији - истиче Салак.
У Канцеларији за КиМ јуче нису одговорили на питање због чега су средства из буџета Србије, опредељена за поједине услуге Канцеларије, означена као тајна.

Нејасан мотив за ознаку тајности

- Проглашавање априори свих јавних набавки за тајне, и ограничавање њиховог приступа јавности, није основано са становишта Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја. Као тајни податак може се одредити онај од интереса за Републику Србију, чијим би откривањем неовлашћеном лицу настала штета и као потреба да се заштити тај национални интерес претежнија од интереса јавности да зна. У конкретном случају, готово је немогуће препознати такав интерес, односно каква штета би настала ако би се објавили подаци о томе колико је планирано средстава за набавку горива једне службе државног органа или за њене друге трошкове, попут службених путовања и слично - кажу у канцеларији Повереника.
Прочитајте ОВДЕ зашто Мирослав Лазански каже да Приштина користи убиство Ивановића?
Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ђурић о убиству Ивановића.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА