Најновије

ПУТИН НЕ ДА ДОДИКА, НОВИ САСТАНАК ВЕЋ НАРЕДНИХ МЕСЕЦИ: Русија гарантује Српској безбедност, Амери остали кратких рукава!

Шеф Представништва Републике Српске у Руској Федерацији Душко Перовић рекао је да је у току 2018. године потпуно реалан састанак председника Републике Српске и Русије Милорада Додика и Владимира Путина.

Додик и Путин (Фото: kremlin.ru)

Тај састанак је постао већ традиција, виђају се најмање једном годишње, а некада и чешће, ако се покаже да је то неопходно, навео је Перовић.
Он очекује да до краја првог квартала следеће године буде отворено представништво Републике Српске и у Санкт Петербургу.
- Званично отварање смо планирали у другој половини маја 2018. године, када би председник Додик и губернатор Георгиј Полтавченко на свечаној церемонији промовисали ову установу - рекао је Перовић за портал Инсајдер.
Каже да су канцеларије у најелитнијем делу Санкт Петербурга, у централном делу Невског проспекта, добили бесплатно на коришћење, а плаћаће само режијске трошкове - струју, телефон и интернет.
Перовић је рекао да формирање заједничке фирме ГасРеса и Гаспрома СПГ има велики значај за енергетску безбедност, јер Српска нема магистрални гасовод и на овај начин може обезбедити испоруку гаса сваком домаћинству или привредном субјекту.
- Овом технологијом се природни гас хлади до минус 161 степен Целзијусов и прелази у течно стање, а његова запремина се смањује 600 пута. На тај начин се може лако транспортовати и није опасан као, на пример, компримирани гас који се под притиском сабија - рекао је Перовић.
Он каже да ће, што се тиче еколошке компоненте, моћи у Републици Српској заменити све старе топлане које сада раде на угаљ, мазут, дрва и тако значајно смањити загађење ваздуха.
- Течни природни гас има велики степен искористивости енергије, на пример, ако се камион шлепер преради да вози на овај гас, може са једним резервоаром да пређе 1.200 километара, а са истим резервоаром дизела само 800 километара, тако да се закључак сам намеће - рекао је Перовић.
Перовић је истакао да је сарадња Републике Српске и Руске Федерације изузетно добра, како са централним органима власти, тако и са областима и губернијама.
- Мислим да имамо велику шансу, међутим све највише зависи од нас, односно од власти у Српској, од тога колико брзо може да одреагује на понуђене пројекте, зато што на руском тржишту има много новца, а капитал тражи сигурно и озбиљно место за инвестирање - рекао је Перовић.
Он је појаснио да је улога Представништва да креира пројекте и остварује сарадњу у области културе, образовања, спорта, у енергетици, туризму, призводњи хране и друго.
- Нажалост, многи пројекти када се реализују, у Српској и не спомињу Представништво у Русији, односно не кажу да је оно све и направило. Списак активности је јако дугачак, а један од највећих успеха је исплата руског клириншког дуга БиХ. Тад, такође, нажалост нико није ни споменуо Представништво, а да не говорим мене лично - рекао је Перовић.
Перовић је додао да Представништво у 2018. има велике планове и обавезе, много текућих пројеката, а најзначајнији је управо изградња ЛНГ постројења у Зворнику.
Шта српску војску чека у 2018. години прочитајте ОВДЕ.
Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Састанак Додика и Путина 2016. године
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА