Најновије

ШТА РЕЋИ?! Влада Србије забранила увоз вешала и гиљотина! Забрањено је и ово...

Гасна комора, гиљотина, кревети са оковима, вешала и све оно што би могло да се користи за мучење, окрутно поступање и кажњавање људи, као и за извршење смртне казне, забрањено је увозити у Србију!

Илустрација (Фото: Pixabay.com)

Такву одлуку донела је Влада Србије на претпоследњој седници у 2017. години, када је усвојила Уредбу о забрани извоза, увоза и транзита робе која би се могла користити за извршење смртне казне, мучење или друго окрутно, нељудско или понижавајуће поступање или кажњавање.
Уз овај документ, наведена је и прецизна листа ствари које се забрањују, независно од тога какво је њихово порекло.

Предмети намењени убијању људи

Како предмети који су намењени за убијање људи, а чији је промет забрањен, наводе се вешала, гиљотине и оштрице за гиљотине, затим електричне столице за убијање људи, херметичке коморе од челика и стакла за убијање људи смртоносним гасом или другим супстанцама, као и аутоматски састави за убризгавање намењени убијању људи убризгавањем смртоносне хемијске супстанце.

Шта "органи власти" не смеју да употребљавају

Део Уредбе односи се и на робу која се не може користити "за обуздавање људи од стране органа власти". У ту групу спадају уређаји за обуздавање задавањем електричних шокова.
Такође, овде спадају и лисице за палчеве и прсте, завртањ за стискање палчева и прстију, као и назубљене и неназубљене лисице и завртњи. Забрањени су и окови у облику полуге, окови за ноге са утегама и збирни ланци који укључују обе врсте окова.

Лисице на поду и плафону

Предвиђена је и забрана коришћења лисица за обуздавање људи, које су конструисане тако да се причвршћују на под, зид или таваницу, као и принудне столице, односно столице опремљене оковима или другим средствима за обуздавање људи.
"Ембарго" је стављен и на плоче и кревете са оковима који служе за обуздавање људи, с тим што се не забрањују плоче и кревети опремљени само тракама или каишевима.
Забрањени су и кревети у облику кавеза или са мрежом, којима се особа присилно затвара.

Забрањени бичеви

Употреба је забрањена и за бичеве који се састоје од више канапа или ремена, попут кнутова или деветоструких бичева, као и они који имају бодље, куке, шиљке, металне жице или сличне предмете.
Како би спречили немире и самозаштитили се, органи извршне власти неће моћи да користе палице и пендреке израђене од метала или других материјала са металним шиљцима, као ни штитове са њима.
Једини случај када је могуће увести и користити ове предмете јесте само у случајевима када се ова роба набавља и увози за музеје и изложбе, што се посебно доказује документацијом.
Прочитајте ОВДЕ зашто МУП Србије одбија сарадњу са Подгорицом?
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ипак ГМО храна иако забрањена, увози се већ годинама..али није битно, она не убија?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА