Најновије

БРИСЕЛСКИ ПОРТАЛ: Пред Специјалним судом очекују се Тачи и Даут Харадинај!

Бриселски портал "ЕУОбзервер" пише да се очекује да се пред Специјалним судом за злочине ОВК нађу косовски председник Хашим Тачи и посланик ААК Даут Харадинај.

Хашим Тачи (Фото: Јутјуб)

Портал подсећа да су и Тачи и Даут Харадинај, брат косовског премијера Рамуша Харадинаја, бивши команданти ОВК.
Званични назив суда је Релоцирана специјалистичка судска институција за Косово (КРСЈИ),
Наводи се да је странка председника косовске владе Рамуш Харадинај ААК прошлог месеца покушала да обори закон којим се Косово обавезује на сарадњу с овим трибуналом и да је он јуче у Ђаковици изјавио да је био против тог закона док је био у опозицији и да је "против њега и сада". 
"ЕУОбзервер" наводи да је његов брат Даут отишао још даље рекавши прошле недеље да ће "прво хапшење за Специјални суд" одмах "активирати" бивше борце ОВК, као и да се и Тачи придружио оспоравању суда тиме што је прошлог месеца помиловао петорицу затвореника који су служили казну због убиства, како портал наводи, "породицу симпатизера Срба 2001. године". 
Наводи се да су водеће земље ЕУ, као и САД, упозорили Косово на "тешке последице" уколико се приштинске власти одлуче да одступе од трибунала. 
Подсећа се да је створила Специјални суд у Хагу како би се тај трибунал позабавио оптужбама да су челници ОВК били умешани у вађење и продају органа српских затвореника током рата на Косову 1998. и 1999. године, као и да је КРСЈИ почео са радом почетком 2017. и да се ускоро очекују прве оптужнице. 
Наводи се да је ЕУ формирала овај суд након што је швајцарски сенатор у Савету Европе Дик Марти у извештају из 2010. оптужио ОВК за трговину органима, као и да је за седиште Специјалног суда одабран Хаг због страховања од застрашивања сведока на Косову.
Прочитајте ОВДЕ шта су Амери поручили Рамушу Харадинају а тиче се Специјалног суда?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Пропао покушај Албанаца да укину специјални суд за ратне злочине!
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА