Најновије

Додик поводом 9. јануара: Воља једног народа не може се поништити неком административном мером

Председник Републике Српске одао је данас почаст страдалим војницима Републике Српске поред споменика на гробљу Свети Пантелија.

Додик (Фото: Синхуа)

- Насиљем високог представника оскрнављена су права Републике Српске. Мислим да смо у последњим годинама зауставили то и да смо спремни да вратимо оно што је уставна надлежност Републике Српске. То је главни политички циљ ове политичке гарнитуре и ове власти. Дан РС дочекујемо у стабилности. Овде се развија један нови патриотизам, патриотизам према Републици Српској. Срби на овим просторима су кроз историју искључиво гајили патриотизам за Србију што је и данас остало. Покушали су да се трансформишу и да се патриотизам према Југославији некако изгради и одржи, али никада није било патриотских осећања према Босни и Херцеговини, ни онда када је она била у саставу Социјалистичке Југославије - рекао је Додик, преноси Н1.
Он се осврнуо и на иницијативу “ЕуроБлица” и истакао како верује да ће до следећег обележавања Дана Републике Српске у свим општинама у РС бити улица, трг или неку јавну имати установу која ће носити 9. Јануар.
Додик је додао да је одлука Уставном суда БиХ да Дан РС прогаси неуставним политичка одлука.
- Уставни суд је политички суд, одлуке се доносе прегласавањем три странца и два Бошњака. Деградирали су снагу Уставног суда и Република Српска је својим законом јасно прецизирала шта је воља овог народа. Само наивни су могли веровати да се воља једног народа кроз историјску тежњу за слободом и стварањем Републике може поништити неком административном мером. То је немогуће - навео је он.
- Неки су се дрзнули да напишу шта ми треба да урадимо, па је једна од амбасадорки која није Американка написала како ми треба да одустанемо од 9. јануара. То би исто било кад би ја написао да у њеној земљи требају одустати од свог дана републике. То је нешто о чему ћемо водити полемику у наредном период -  казао је Додик.
Египат повлачи своје признавање Косова? Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Додик: "Дејтон два" је испразна иницијатива
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА