Најновије

Путин лансирао криптовалуту како би зауставио глобално банкарство у Русији

Руски председник Владимир Путин подржао је примену државне криптовалуте, у нади да ће ограничити још више ефекат глобалног централног банкарства у Русији.

Путин (Фото: РИА)

Како наводи “Фајненшл Тајмс”, економски саветник председника- Сергеј Глазев, је рекао током састанка владе, да ће криптовалута бити користан алат за избегавање западњачких економских санкција и банкарских картела.
Глазев објашњава:
„Овај инструмент нам веома одговара за осетљиве активности у име државе. Ми можемо измирити рачуне са другим државама широм света без обзира на санкције.“
Саветник је напоменуо да би криптовалута била једнака рубљу али са циркулацијом ограниченом „на одређен начин“, што би омогућило Кремљу да прати њено кретање.
Путин верује да криптовалуте имају моћ да саботирају централни банкарски систем који контролише картел и да преобликује финансијски пејзаж у корист појединца.
И даље остаје нејасно да ли ће криптовалуту издати Банка Русије.
Пре овога, председник је наредио свом кабинету да прегледа основе за успостављање и регулисање дигиталне валуте у Русији, потез који је начинио након састанка са оснивачем етереума, Виталиком Бутерином, прошлог лета.
У октобру 2017-те, Путин је даље издао нове регулације око криптовалута, укључујући  примену безбедносних закона на почетне понуде коина.
Руски министар финансија, Антон Силуанов, је у септембру прошле године објавио, да ће његов департман регулисати употребу криптовалута у држави до краја 2017-те.
„Нема логике забрањивати криптовалуте“ јер су оне „стварност“, објашњава он.
Шта је Путин још поручио у својој божићној честитки прочитајте ОВДЕ.
Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Председник Русије Владимир Путин присуствовао је божићној литургији у цркви Светог Симеона и Ане у Санкт Петербургу.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА