Најновије

КОЛИНДА КОД ЕРДОГАНА: Паника у БиХ медијима, ево и зашто

Сусрет хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом подигао је прашину у медијима у БиХ.

Колинда (Фото: Јутјуб)

На састанку председнице Хрватске и турског председника ће, како се очекује, једна од тема бити и промена Изборног закона БиХ.
Прохрватски мостарски портал Дневник.ба констатује тим поводом да је у делу сарајевских медија завлада паника, те да бошњачки медији будући да знају да њихови грађани много више ослушкују шта ће рећи Ердоган него рецимо Изетбеговић, Никшић или Комшић, покушавају свој народ да увере да је сусрет Ердоган-Грабар Китаровић заправо баналан. 
Главна тема разговора Грабар Китаровић и Ердогана требало би бити измене изборног закона у БиХ и то је оно због чега су сарајевски медији у паници - ако "бабо Ердоган" каже да „није у реду да Бошњаци политички мајоризирају Хрвате“ или да „један народ другом не сме бирати политичке представнике“, онда је јасно да ће то бошњачки лидер Бакир Изетбеговић морати и да послуша. 
Важност састанка покушао је да умањити и сам Бакир Изетбеговић који је раније данас изјавио да турски председник неће посредовати око измена Изборног закона у Босни и Херцеговини, што би од њега тоеком данашњег састанка требало да затражи хрватска председница како би се осигурала легитимна заступљеност босанскохерцеговачких Хрвата. 
"Ако су точни медијски написи да је један од разлога одласка председнице Хрватске у посету Турској разговор о изменама изборног законодавства у БиХ и интервенција председника Ердогана по том питању, онда је то производ потпуно погрешног разумевања мојих пријатељских односа с председником Ердоганом и односа БиХ и Турске", рекао је Изетбеговић за портал Фактор, који се, иначе, сматра веома блиским његовој Странци демократске акције. 
Потврдио је како се од Турске може очекивати подршка, али не за измене Изборног закона на начин како то очекују босанскохерцеговачки Хрвати него за пресуду у предмету Међународног суда за људска права у Стразбуру у предмету који се односи на проведбу права националних мањина. 
"На основу досадашњих односа, од Турске можемо очекивати начелну подршку БиХ у складу са ставовима Савета Европске уније за спољну политику, које наглашава потребу проведбе пресуде Сејдић-Финци и измене изборног закона који неће придонети даљим националним поделама", рекао је Изетбеговић. 
С друге стране, бившипредседник Хрватске Иво Јосиповић је данас за Н1 тв рекао да би Колинда Грабар Китаровић требало да буде опрезна када је реч о мешању у политику друге земље с обзиром на то да се, како је рекао, "Хрватска раније знала насукати због политике према БиХ“. 
"Разговори Хрватске и Турске о унутрашњем законодавству БиХ немају никаквих изгледа. Неће се то догодити, то је потпуна наива, то се мора провести у БиХ између свих страна", рекао је Јосиповић, кога, иначе, Дневник.ба сматра нерелавантним политичарем. 
Портал Вијести.ба је, пак, донео читав низ текстова који негативно конотирају сусрет Ердогана и Грабар Китаровић. 
Тако су извукли Зорана Пусића, којег Дневник такође сматра потпуно ирелевантном фигуром из Загреба која служи само за то да неко номинално хрватске националности јавно говори против хрватских интереса, а који је изјавио да сусрет Грабар Китаровић с Ердоганом „није добра порука суседима“. 
Исти портал доноси и текстове у којима се констатује да је „Хрватска реметилачки фактор у ЕУ“, да је пристајање на предлоге измена Изборнога закона које заговарају Хрвати „пристајање на поделе БиХ“ и, наравно, да „ово није 1993. година“ те да данас „Турска не мора да трпи Туђмана у сукњи“. 
"Извесно је како сарајевоцентрична јавност страхује од тога да би Ердоган могао разумети да један конститутивни народ уистину другом не сме да бира политичке представнике, уколико се жели опстанак БиХ", констатује портал Дневник. 
Портал сматра да је право питање, желе ли данас бошњачки политичари Босну и Херцеговину, или полагано припремају терен за успостављање "Бошњакистана" на територији данашње Федерације с Хрватима као завичајном заједницом.
Прочитајте ОВДЕ какав је то тајни пројекат Путина и Меркелове?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ердоган је 2026 посетио Хрватску.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА