Најновије

ПОЧЕЛА ЈЕ БИТКА ЗА МАКЕДОНИЈУ: У Собрању права борба! Очекује се историјска одлука која може променити све! (ВИДЕО)

Седница Одбора за уставна питања македонског парламента на којој је Зоран Заев представио предлог уставних амандмана у складу са споразумом са Грчком о промени имена те бивше југословенске републике била је бурна.

Зоран Заев (Фото: Јутјуб)

Према том споразуму, Република Македонија би се убудуће звала Република Северна Македонија. Референдум о том питању, одржан 30. септембра, био је консултативан, али је био неуспешан јер се гласању одазвало свега 36 одсто грађана с правом гласа. Седница Одбора је почела са пола сата закашњења због консултација чланова тог парламентарног тела из најутицајније опозиционе ВМРО-ДПМНЕ са својим коалиционим партнерима. Та странка је и даље против промене Устава, а њихов члан Одбора Вељаноски је поручио да владајућа коалиција неће имати неопходну подршку две трећине посланика. Представљајући уставне амандмане, Заев је поручио да су посланици ти који доносе одлуку о бољој будућности земље, те да верује да ће амандмани бити усвојени.

- Ови амандмани су за бољи живот у Македонији. У складу са предвиђеним правним и институционалним оквиром за уставне промене, народни посланици доносе одлуку слободном вољом. Они који их подрже, подржавају будућност Македоније - рекао је Заев и истакао да од посланика очекује да ти амандмани буду усвојени јер они пре свега значе економски просперитет земље.

Заев је рекао да Македонија мора да изађе из изолације и да је зато неопходно спровести иницијативу о уставним променама.

- Решавањем спора између Македоније и Грчке, градимо пријатељство које никада није било веће - оценио је Заев, пренео је портал “Фокус”.

Истакавши да је корист од усвајања уставних амандмана непроцењива, Заев је указао на то да, ако се жели прикључење Савету НАТО-а у јануару наредне године, иницијатива за уставне промене претходно мора да буде спроведена.

- Ми ћемо стати раме уз раме са нашим западним партнерима јер то је гаранција за сигурност и стабилност Македоније. Сада је време да се потврди одлука из 1993. године и чланство наше земље у ЕУ и НАТО-у - казао је Заев и подсетио да је од тада прошло 25 година, те да Македонија више нема времена за губљење.

Заев је позвао на преузимање одговорности за историјску прилику која је дата Македонији, за шта је, како је рекао, потребна и максимална подршка.

Опозиција: Немате апсолутну већину

Посланик ВМРО-ДПМНЕ Трајко Вељаноски је на седници Одбора рекао да владајућа већина неће имати двотрећинску већину да промени Устав.

- Већинска воља народа изражена неизласком на референдум императив је за сваку владу. Немате мандат за промену Устава, и то је потврђено на референдуму – рекао је Вељаноски, а његово излагања је пропраћено аплаузом посланика ВМРО-ДПМНЕ.

Вељаноски је, како преноси портал “Плусинфо”, раније рекао да су опозиција, јавност и председник државе били искључени из преговора са Грчком, те да је о националном интересу земље одлучивао “узак круг политичара”.

- Уместо јавних расправа, договора и консензуса, дошло је до поделе друштва - казао је Вељаноски и истакао да значај споразума са Грчком не може бити важнији од његовог садржаја.

Расправа у парламенту о измени уставних амандмана може да траје 10 дана.

Стравична експлозија рафинерије у Републици Српској. Погледајте ОВДЕ детаље догађаја.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Македонија је пред историјском прекретницом. После референдума, будућност комшија зависиће и од онога шта се одлучи у македонском парламенту.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА