Најновије

НЕ ДАЈ БОЖЕ НИКОМЕ ТАКВЕ МУКЕ: Ерупција вулкана однела је хиљаде живота за трептај ока! (ФОТО/ВИДЕО)

Катастрофална ерупција Везува 79. године пре нове ере уништила је неколико градова и убила хиљаде људи. Мештани, које у два дана катастрофалне ерупције лава није живе спржила, умирали су и на друге ужасне начине.

Панорама Напуља уз поглед на вулкан Везув (Фото: Јутјуб)

Ново истраживање је показало да је њима експлодирала глава. Археолози из торинске универзитетске болнице Федерика II истражили су кости извађене испод пепела у складиштима за чамце на доковима Херкуланума, једног од градова најближег вулкану. На костима су открили чудне црвене и црне наслаге минерала, а оне су пронађене и у лобањама.

Научници су потом уз помоћ две процедуре установили да се ради о наслагама гвожђа и гвожђе оксида. А то је оно што би се догодило када би крв прокључала и претворила се у пару.

- Први пут смо дошли до уверљивих доказа који указују на то да су се услед изложености екстремној врућини, телесне течности и меко ткиво жртава у Херкулануму претворили у пару - написали су научници у студији.

Другим речима, телесне течности су се претварале у пару, а она је стварала притисак који је негде морао да се ослободи. На доковима Херкуланума смрт је затекла око 300 људи. Проучавајући 103 костура, примећно да је већина костију пукла или напукла. Рубови су били оштри, а угаљ је био на њиховим деловима.

То се догађа приликом кремирања и указује на изложеност екстремној температури. Даља анализа показала је да је наталожено гвожђе на костима последица кључања и испаравања крви на високим температурама. Лава је била јако врућа, између 200 и 500 степени, а кретала се брзином од 100 до 300 километара на сат. Људи у Херкулануму једноставно нису имали шансе.

- Пажљив преглед костура открио је и пукотине у горњем делу лобање, као и зацрњења око тих пукотина. То је вероватно резултат истовремене директне изложености екстремној врућини и порасту интракранијалног притиска подстакнутог кључањем мозга. Експлозија лобање вероватан је исход - наводи се.

Односно, мозак жртве је "прокувао", што је створило много паре која је могла да изађе искључиво кроз лобању. Везув је и даље активан вулкан, последња ерупција је била 1944, а у његовој непосредној близини данас живи 3 милиона људи.

Жесток одговор Русије Американцима. Погледајте ОВДЕ шта Путин спрема.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Једна од најстравичнијих ерупција вулкана икада догодила се у античко доба у Старом Риму када је цео град Херкуланум подно Везува нестао за трептај ока!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА