Најновије

ФЕЈСБУК: Већина политичких тролова су Американци, а не Руси! Забранили смо...

Фејсбук је "бановао" на стотине страница и налога за које је откривено да је са њих та друштвена мрежа била преварена политичким садржајем. Занимљиво је да већина није повезана са Русијом, већ да долазе из Америке.

Фејсбук (Фото: Pixabay. com)

Та компанија је саопштила да су забранили 559 страница и 251 профил које су углавном контролисали Американци, укључујући независне медије са милионима пратилаца, пише британски Телеграф. 

Натанијел Глајкер, шеф сајбер безбедности у Фејсбуку, је изјавио да лажне активности на сајту сада углавном долазе од домаћих хакера који покушавају да искористе политичке поделе. 

"Чишћење је део тренутне кампање Фејсбука против онога што она назива 'координисано неаутентично понашање', што у овом случају значи коришћење лажних налога за ширење сумњивог садржаја тако што се вештачки подиже популарност." 

У јулу месецу компанија је забранила 32 странице које су имале обележје утицајне руске кампање, а у августу је уклонила још 652 за које тврди да су биле оркестриране из Ирана. 

Глајкер наводи да је већина лажних активности сада "мотивисана новцем, а не политиком". Једна од најчешћих врста спама биле су објаве за производе попут наочара за сунце или производа за мршављење", рекао је он. 

Постоји, међутим, и спам садржај који је доста другачији. 

"Људи који стоје иза њих креирају мрежу страница користећи лажне профиле или више налога са истим именима. Они постављају кликбејт објаве на овим страницама како би довели људе на њиховое веб локације које су потпуно одвојене од Фејсбука и изгледају легитимне, али заправо нису". 

"Ако погледате обим, већина информативних операција које видимо су домаће", рекао је Глајкер за Њујорк Тајмс. 

То указује на то да Американци сада копирају успех руског програма да би водили сопствене политичке кампање, било да је реч о идеологији или једноставно новцу. 

Фејсбук је одбио да коментарише политичку орјентацију страница које су забрањене, али су то углавном левичарке групе попут "Snowflakes", "Reasonable People Unite" и Reverb Pressa, "прогресивног" медијског сајта. 

Ипак, са Фејсбука је уклоњена и група "Right Wing News", конзервативни медијски бренд покренут 2001. године, који има 3,1 милиона присталица на тој друштвеној мрежи.

Прочитајте ОВДЕ све о циркусу у Белој кући. Погледајте видео.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Малагурски: Фејсбук и Твитер у завери против Трампа, Русије и свих нас!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА