Најновије

ШОКАНТАН ПРЕОКРЕТ У ДОЊЕЦКУ: Раздор у власти и тајна сарадња са Порошенком

Избори су заказани у народним републикама Донбаса. Али чињенице које се односе на њихово спровођење и исход су нејасне.

Порошенко (Фото: president.gov.ua)

Пише: Joaquin Flores

Чак и крајем августа ове године, одржавање избора шефова и заменика народних република у Донбасу се доводило у питање. Бројни чланци и интервјуи у руским медијима су доследно аргументовали потребу за изборима.

Постоје два разлога за то: 1) да се повећа ниво демократије у републикама Донбаса и 2) да се повећа легитимитет ДНР и ЛНР у међународној арени.

Као што је у више наврата истакнуто, изборни процес а приори повећава препознатљивост и де факто легитимитет народних република у Донбасу. Они који се противе изборима заправо су све снажније бирократске и политичке “елите“ ДНР-а и ЛНР-а, које нису заинтересоване за стабилност друштва.

Као резултат тога, најнижа уобичајена манифестација понашања је, како се чини, победила. У августу су посланици Народних Совјета ДНР-а и ЛНР-а скоро истовремено усвојили резолуцију о проишрењу надлежности шефова република и корпуса заменика.

Ова одлука је била тријумф естаблишмента. Иако су одређене основе прилично објективне, ова одлука је такође имала веома негативну страну.

Врховна Рада у Кијеву ће, у октобру ове године, гласати о проширењу закона о посебном статусу “појединачних округа Доњецк и Луганск региона“ (ОРДЛО) – тако да се у украјинској званичној документацији ДНР и ЛНР означавају каузистички у чињеници да они оптужују Доњецк и Луганск (и Москву која их подржава) за прекидање Минских споразума.

Истовремено, узимају се у обзир бројне чињенице о прекиду Минских споразума и њихово демонстративно непризнавање од стране Кијева (ни једна тачка “Минска“ није спроведена од стране Украјине).

Према речима опрезних политичара (и бирократа који су заинтересовани за очување моћи и економског статуса кво) у ДНР-ЛНР, одржавање избора ће Кијеву омогућити да добије жељени разлог за оптужбе Донбаса за пропаст “Минска.“ Зато је боље одложити њихово организовање. Али та одлука је преиначена 31. августа.

Убиство Александра Захарченка, популарног и харизматичног политичара учинило је да изгледа да избори немају алтернативу.

Први парадокс; велики број стручњака и политичара у Доњецку, који су заговарали одржавање избора, сада им се противе. Разлог за то је била потпуно нездрава ситуација која се појавила у ДНР: укидање учешћа на изборима свим правим кандидатима за власт и популарним политичарима (оставимо по страни сада питање њиховог професионализма).

Данас је највероватнији добитник избора у ДНР де факто шеф републике Денис Пушилин.

У руским медијима, Пушилина су назвали “Конструктор бр. 2.“ Избор њега неће бити само најнеповољнија одлука, већ и коначна победа тандема бирократије и олигархијских кругова повезаних са Украјином. Облик украјинизације ДНР-а изнутра.

Ово су озбиљне оптужбе и по први пут их изражавамо пред страном публиком. То је парадокс, али сада присталице овог мишљења деле наду да ће доћи до гласања у Врховној Ради Украјине.

Проширење закона о статусу ОРДЛО-а ће дати неке шансе за поништавање избора у ДНР и ЛНР и за спречавање шитћеника украјинског олигарха бр. 1 Рината Ахметова за долазак на власт, за ког многи (ако не и сви) у Доњецку сматрају да је Пушилин.

Други парадокс – сиромашнији и мање успешан Луганск, који је био “у сенци“ богате и успешне ДНР, показује далеко већу маргину сигурности и лојалности према правилима “Руског пролећа.“ Наставићемо да пратимо судбину избора.

Израел и САД тајно испитивали С-300 у Украјини! А како су их Украјинци ипак "охладили" прочитајте ОВДЕ.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Украјинска војска-подаци

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА