Најновије

МОГУ ДА УБИЈУ И СИЛУЈУ - НЕЋЕ ОДГОВАРАТИ: Међународни граничари стижу у Црну Гору

Црна Гора може одобрити члановима тима да примењују силу у одсуству граничних полицијских службеника или другог релевантног особља Црне Горе.

Фронтекс (Фото: frontex.eu)

Црна Гора ће, највероватније до краја године, закључити споразум са Агенцијом за европску граничну и обалску стражу – Фронтекс, а њени припадници имаће посебан имунитет и овлашћења.

Тзв. европски “чувари” границе имаће имунитет од кривичне надлежности Црне Горе по питању дела почињених у обављању њихових службених дужности током акција које се спроводе у складу са оперативним планом.

“У случају тврдњи да је члан тима починио кривично дело, извршни директор Агенције и надлежни орган матичне државе чланице одмах ће бити обавештени. Пре почетка поступка пред судом, извршни директор Агенције након пажљивог разматрања било ког предочења надлежног органа матичне државе чланице и надлежних органа Црне Горе, потврђује суду да ли је дело у питању почињено у обављању њихових службених дужности у току акција почињених у складу са оперативним планом. До потврде извршног директора Агенције, Агенција и матична држава чланица ће се уздржати од предузимања било каквих мера које би могле угрозити евентуално накнадно кривично гоњење члана тима пред надлежним органима Црне Горе. Ако је дело почињено током обављања службених функција, поступак се неће покретати. Уколико дело није почињено током службених дужности, поступак се може наставити. Потврда извршног директора Агенције обавезујућа је према надлежним органима Црне Горе”, наводи се у документу Владе Црне Горе.

Припадници Фронтекса имаће и имунитет од грађанске и управне надлежности Црне Горе у односу на сва дјела која почине приликом обављања својих службених дужности током акција које се спроводе у складу са оперативним планом.

То значи да ако се против чланова тима покрене било какав парнични поступак пред било којим судом Црне Горе, о томе се без одлагања обавештавају извршни директор Агенције и надлежни орган матичне државе чланице.

Овде се не прекида списак привилегија, па ће тако чланови Фронтекса изузети од било каквог облика опорезивања зараде и примања у Црној Гори које им за рад исплаћују Агенција или матичне државе чланице, као и од опорезивања било каквих прихода које примају изван Црне Горе.

Такође, Црна Гора дозвољава унос предмета за личну употребу чланова тима и одобрава ослобођење од свих царина, пореза и повезаних накнада.

Према документу Владе, чланови Фронтекса могу обављати задатке и примењивати овлашћења на територији Црне Горе само на основу инструкција и, по правилу, у присуству граничних полицијских службеника или другог релевантног особља Црне Горе.

Приликом обављања својих задатака и примене својих овлашћења члановима Фронтекса се одобрава примена силе, укључујући службено оружје, муницију и опрему, уз сагласност матичне државе чланице и Црне Горе, у присуству граничних полицијских службеника или другог релевантног особља Црне Горе и у складу са националним законодавством Црне Горе.

Црна Гора може одобрити члановима тима да примењују силу у одсуству граничних полицијских службеника или другог релевантног особља Црне Горе.

Припадници Фронтекса чак могу имати увид у националну базу података ако је то потребно за испуњење оперативних циљева утврђених у оперативном плану и за спровођење операција враћања.

“Чланови тима имају увид само у оне податке који су потребни за обављање њихових задатака и примену њихових овлашћења. Прије распоређивања чланова тима Црна Гора обавештава Агенцију о националним базама података у које се може извршити увид. Увид у базе података врши се у складу са националним законодавством Црне Горе о заштити података”, наводи се између осталог у докумету који је разматрала Влада.

Како Американци Додику '’пакују'’ затвор, погледајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Фронтекс

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА