Најновије

Руски министар културе почасни гост Сајма књига

Један од најзначајнијих гостију 63. Међународног београдског сајма књига биће министар културе Русије Владимир Медински, који ће 21. октобра од 20 сати у сали "Иво Андрић" представити обимну студију "Рат. Митови СССР-а 1939-1945". То ће, уједно, бити и прва званична промоција у оквиру програма Одбора сајма, који уређује Сања Милић.

Владимир Медински (Фото: Јутјуб)

Књигу је на српском објавио "Службени гласник", у преводу Снежане Кондић, а у њој Медински говори о историји 20. века и догађајима у Другом светском рату. Ово дело постало је светски бестселер у области нефикције, а доживело је и телевизијску адаптацију.

- Мит има сопствену логику. Претворити Немце од агресора у жртве. Изједначити стаљинистички СССР и хитлеровску Немачку. Претворити Црвену армију од победничке војске у гомилу помахниталих лудака. Али зашто бисмо се ми пецали на то? Ми, напротив, треба да се присетимо да је СССР био (по мерилима тог суровог времена) - бруталан, али не и осветнички режим. Никаквог планског истребљења дојучерашњих непријатеља нити је било, нити је то неко имао као идеју. Нисмо се унижавали дотле да бисмо се светили - пише Медински у овој књизи.

Медински (1970) је доктор политичких и историјских наука, и депутат у државној Думи. Своју литерарну каријеру отпочео је серијом књига "Митови о Русији", аутор је дела "Особеност националног ПР-а", заснованог на његовим предавањима на Московском државном универзитету за међународне односе. Објавио је и роман "Зид" који за тему има догађаје из периода руске историје с почетка 17. века, која је продат у педесет хиљада примерака.

 

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА