Најновије

КИНА ВРАЋА КОСОВО У САВЕТ БЕЗБЕДНОСТИ УН! Пекинг очитао лекцију Лондону и Вашингтону због Србије

Захваљујући Пекингу, Савет безбедности УН поново ће дискутовати о питању Косова и Метохије на седници у новембру.

Гутереш (Фото: Јутјуб)

Кина ће следећег месеца бити председавајућа светске владе и извештај генералног секретара Антонија Гутереша о ситуацији на КиМ уврстиће у дневни ред, за разлику од Велике Британије која је спречила да се овај рапорт разматра током августа, када је она имала председавајућу позицију. Редован термин за дискусију о КиМ падао је баш у августу.

Стопама Лондона пошао је и Вашингтон који је по ротирајућем редоследу кројио план рада за септембар, па су и САД исто тако избегле да се расправља о КиМ.

С обзиром на то да су се извештаји свих генералних секретара УН, од 1999. године, правили за тромесечни период, а да ће до новембра проћи нова три месеца од последњег написаног, али не и разматраног Гутерешевог рапорта, пред СБ ће се у том тренутку наћи два извештаја првог човека светске организације. Први који се односио на период од 16. априла до 15. јула 2018. године, и други, који ће покрити дешавања од јула до средине октобра. Тако ће ово бити први пут да се заседање посвећено КиМ одржи после пола године, јер је последње било у мају.

Чланице СБ УН, којих има 15, на председавајућем месту мењају се сваки месец, по енглеском абецедном реду.

У Гутерешовом извештају који је био спреман за август, речено је да је општа ситуација на КиМ од априла до јула била стабилна, али да су се неки инциденти показали као потенцијал за обнову тензија. Он је "са растућом забринутошћу", констатовао да је убиство Оливера Ивановића и после шест месеци остало нерешено и позвао косовске власти да интензивирају истрагу.

Генерални секретар је и побројао инциденте из овог периода, наводећи да су званичници СПЦ пријавили оштећења цркава у два наврата 17. маја у општини Урошевац, као и да је 26. маја покренута изградња на транзитном путу у оквиру Специјалне заштићене зоне манастира Високи Дечани, који је на листи светске баштине Унеска. Ово питање, како је оценио, остаје ствар "за бригу".

Не маре за став Србије

Београд је у јулу сазнао за планове Лондона да скине питање КиМ са дневног реда. Зато је одмах послато упозорење британским дипломатама да ће се такав чин третирати као антисрпски акт, али се они на то нису освртали.

Западне земље већ неколико година заговарају проређивање седница на којима се дискутује о КиМ, као и њихово затварање за јавност, па чак и укидање, аргументујући то опаскама да има питања у свету која су преча од косовског. Њихова права намера, заправо је да се Резолуција 1244, по којој су ови извештаји обавезни, учини испразном.

Најстрашнија пророчанства највећих видовњака који су ходали овом земљом прочитајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Изјава министра Дачића након 73. заседања Генералне скупштине Уједињених нација.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА