Најновије

Српски снајпериста открио бруку Хрвата у Украјини: У бежанији заглавили тенк у бари, а онда су стигли војници ДНР (ФОТО)

Српски снајпериста Дејан Берић, који је до недавно био добровољац и активни припадник снага ДНР, испричао је у интервјуу за Центар за геостратешке студије како су браниоци Донбаса ликвидирали Усташе код Мариупоља и заробили њихов тенк.

Дејан Берић на заробљеном тенку (Фото: Фејсбук)

- Хрватски добровољци се сви налазе у батаљону Азов. То је сасвим природно да једно фашисти иду код других фашиста. Сви се налазе у јединицама које су артиљеријске. Тамо нема пешадије, чиста артиљеријска јединица је у питању. Што се тиче њихове борбене готовости, она је на врло ниском нивоу. Никакви су као борци. После 15 до 20 минута борбе они већ беже, остављајући све своје погинуле и рањене. Рецимо на правцу Мариупоља су били Хрвати и гађали су једно село. Наше две групе од по петоро људи су добиле наређење да крену ка њима и да им униште артиљерију. Ми смо ушли око 3 км у њихову позадину и почели смо отпозади да уништавамо једно по једно оружје. Они су имали много људских губитака и нису знали шта се дешава. Почели су брзо да беже толико да је један њихов тенк упао право у бару. Они су оставили и тај тенк и побегли. Двојица су покушала да убаце гранату у тенк, али ми смо били бржи. Они су остали да леже поред тенка. Ми смо јавили у команду да смо заробили тенк, али је био нопходан тегљач да се извуче из те баре. Нама је наша артиљерија дала подршку  док није стигао тегљач, извукли смо тенк из баре. Имам и фотографију тог тенка на чијој цеви је писало Хрватска са усташким „У“ поред. Тако да имамо трофеј од њих. Дакле комплетна улога Хрвата је у артиљерији – испричао је Берић а као доказ показао и слику заробљеног тенка.

Берић каже да су поред војника у Украјини боравили и инструктори из Хрватеске.

- Што се тиче саветника, први контакт који су остварили званично је било да су борци батљона Азов ишли у Хрватску на лечење. Хрватска их је примила на лечење, а после тога су почели да долазе хрватски доборовљци у Азов. Након тога су долазили официри, конкретно два официра која су командовала операцијом „Олуја“ а затим и психолог који је припремао хрватске официре за операцију „Олуја“. Он је боравио тамо 2016. године. Психолог је иначе прошао обуку у НАТО пре „Олује“ и онда је долазио да Украјинцима пренесе искуства. Имали смо заробљенике који су нам то све препричали и дали су нам конкретна имена, датуме када су они долазили. Ми смо то после проверили и установили да су нам говорили истину – испричао је Берић у интервјуу.

Иначе заробљени тенк имао је прилику да види и уредник Правде Игор Маринковић током недавне посете Доњецку. Тенк који је био оштећен у борби у којој је заробљен је у потпуности поправље, префарбан и предат армији ДНР-а.

Остале вести из Донбаса читајте ОВДЕ.

Извор: Правда/geostrategy.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дан победе у Доњецку 2018. године.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА