Најновије

АКО ИЗБИЈЕ ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ ОВО ТРЕБА ДА ЗНАТЕ: Ево 10 најсигурнијих држава где бисте могли да се склоните!

Прошле су 73 године од последњег тоталног рата у којем се нашао свет, а сваки такав сукоб однео је на милионе жртава, уназадио светске економије и свет бацио на колена.

Трећи светски рат (Фото: Pixabay)

Политички и војни аналитичари упозоравају да се питање избијања Трећег светског рата не своди на то "хоће ли га бити", већ "кад ће бити?", што је одраз појачаног наоружавања, пораста тензија и тероризма, као и популаризације екстремистичких политика широм света. Међутим, ако до таквог сукоба и дође, није све изгубљено, а стручњаци кажу да ће у свету ипак постојати "оазе мира". Ово је 10 земаља за које се верује да ће бити најсигурније ако избије Трећи светски рат. 

Традиционално неутрална Швајцарска 

С планинским тереном, дугом традицијом неутралности, бројним бункерима и тешко наоружаном војском, без сумње се доказала као сигурно уточиште током крваве историје Европе. Са Немачком, Француском и Италијом у окружењу, локацијама за које је врло вероватно да би могле да постану мете нуклеарних бомби, Швајцарска је на неки начин заштићена од тих опасних зона захваљујући планинама које је окружују. Швајцарци би лако могли да се попну у високе планине док нуклеарке падају око њих, кажу стручњаци. 

Довољно изоловане да их нико не дира 

Тувалу, Нови Зеланд, Исланд и Бутан - све четири државе потпадају у ову категорију, не због могућности снажне обране, већ због своје изолације и мањка било какве стратешке или економске важности за потенцијалног нападача. Од њих, само Нови Зеланд и Бутан имају војску од око 9.000 и 6.000 активних војника. Иако је Нови Зеланд развијена земља, није у сукобу ни с једном земљом. По Глобалном мировном индексу Нови Зеланд је четврти. Њихова предност су и чисте воде, плодно тло, које им омогућује да се за основне потребе снађу без других. 

Чиле ужива природну заштиту 

Најнапреднија држава по питањима људског развоја у односу на друге земље Латинске Америке, Чиле је такође заштићен готово непробојном баријером - Андима на свом западу и океаном на свом истоку. Осим тога, јужна полулопта Земље има квалитетнији ваздух (мање градова, популације, индустрије...) те пуно мање потенцијалних нуклеарних мета.

Данска има адут 

Вероватно је да ће, ако избије било какав конфликт у Европи, Данска бити рањива због своје уплетености у НАТО, као и близине другим великим државама Европе. Али, Данска има један кључан адут у свом рукаву - а то је Гренланд. Он је удаљен и изолован, баш попут Исланда, планинског терена и политички неутралан. Будући да је то данска самоуправна територија, за претпоставити је да би пуно Данаца склониште потражило управо тамо. 

Малту је лако игнорисати 

То шумовито острво Медитерана кроз историју успешно је одолевало бројним покушајима освајања - од крсташа до напада разних царства. Сваки потенцијални нападач добро би размислио пре тако скупе и на крају безизгледне инвазије, а релативно мала величина те државе не би оправдала "упропаштавања целе нуклеарне ракете", па је велика вероватноћа да би зараћене силе углавном игнорисале Малту.

Ирска не ратује 

Ирска је просперитетна и развијена држава, а оно што је најважније је чињеница да није ни у каквим војним везама ни са једном силом која би могла да учествује у Трећем светском рату. Ирска тежи политичкој независности, није НАТО чланица и има дугу историју војне неутралности. Према ирском закону Ирска једино има право да интервенише у оружаном конфликту ако то одобре Уједињене нације. 

Фиџи је предалеко од свега 

Фиџи се налази у Пацифику и удаљеност између њега и првог копна је огромна. Тако изолован, Фиџи је сигуран од потенцијалне инвазије. На Фиџију живи мали број људи, а влада је војно неутрална.

Руски авиони направили фантастичан учинак у Сирији. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Express.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Трећи светски рат могао би да почне овако

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА