Најновије

ТРАМП И ПОМПЕО НАСТАВЉАЈУ ДА ПОНИЖАВАЈУ ИРАН: Поново чачкају љутог персијског лава!

У интервјуу за магазин "Форејн Афеирс", амерички државни секретар Мајк Помпео посебно се фокусирао на председника Трампа који је покренуо "кампању под притиском" против Ирана, за шта је рекао да се састоји од економског притиска и одвраћања.

Иранске специјалне снаге (Фото: Јутјуб)

У том смислу, Помпео је јасно показао да, иако Вашингтон није заинтересован за стварање оружаног сукоба са Техераном, наставиће да јача своје војне снаге.

- Ми не желимо рат. Али морамо јасно навести да је ескалација изгубљена ствар за Иран; Исламска Република не може да одговари војној моћи САД и не бојимо се да кажемо иранским лидерима да то знају - истакао је Помпео.

Трамп је рекао да ће потпуни притисак на Иран наставити да расте ако Техеран "не задовољи стандарде које САД и њени партнери и савезници и сам ирански народ желе да виде".

- САД ће наставити са кампањом притиска док Иран не демонстрира опипљиве и одрживе помаке у својој политици. Ако Иран изврши те промене, могућност новог свеобухватног споразума значајно ће се повећати - рекао је Помпео, у вези са нуклеарним споразумом у Ирану, познатом и као Заједнички свеобухватни план акције (ЈЦПОА) за 2015. годину, који су САД напустиле у мају 2018.

Он је додао да не искључује "договор са режимом иранског председника", али је упозорио да ако Техеран не обустави програм, Техеран "ће се суочити с повећањем трошкова за све своје непристојне и насилне активности широм света".

Помпео је такође напоменуо да Трамп жели "америчке савезнике и партнере уз себе" када је у питању одржавање кампање притиска против Ирана, за који је рекао да су га већ поздравили француски председник Емануел Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел.

- Овај широко распрострањени споразум о иранској претњи не оставља простор земљама да остану амбивалентни у погледу тога да ли ће се придружити глобалним напорима за промену понашања Ирана, која је велика и све већа - рекао је Помпео.

Његове примедбе дошле су након што је ирански министар иностраних послова Мохамад Џавад Зариф описао анти-иранске санкције САД као "потпуно непоштовање владавине права и људских права целог народа".

Раније је рекао да Техеран верује да је "свет дошао до закључка да САД морају напустити своју зависност од санкција".

- Председник САД и његови претходници су нас санкционисали већ 40 година, али уз Божју милост и напор иранског народа, постигли смо напредак, постигли достојанство из дана у дан и трпели потешкоће - нагласио је он.

Зариф је нагласио да је Техеран одлучио да демонстрира своју одговорност тако што ће остати у нуклеарном споразуму упркос повлачењу САД из споразума.

Председник Трамп је 8. маја изјавио да САД напуштају ЈЦПОА и обећавају да ће наметнути "највиши ниво" санкција за ирански енергетски, петрохемијски и финансијски сектор.

Ситуација у Либији и даље хаотична. Погледајте ОВДЕ детаљну анализу ситуације у овој земљи.

Извор: Правда

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Промотивни спот иранских специјалних снага из 2018. године

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА