Најновије

ШИПТАРИ НЕ ОДУСТАЈУ: Приштина понавља захтев за пријем у Унеско!

Доскорашњи амбасадор Србије у Унеску Дарко Танасковић изјавио је јуче да питање пријема Косова и Метохије у ту агенију УН није решено и да очекује да ће наредне године поново бити покренут захтев за пријем.

Дарко Танасковић (Фото: Јутјуб)

Он је у интервјуу за Радио Београд рекао да би то онда значило понављање свега што је Србија прошла у Паризу 2015. и 2017. године, где је у центру пажње, између осталог, било и српско културно наслеђе.

- То је политичко питање, може ли се обезбедити довољан број гласова, да, упркос свему, КиМ буде примљено у Унеско. Мој је утисак и процена да, кад би данас тај захтев био поднет, сигурно Косово не би могло да добије двотрећинску већину на Генералном заседању Унеска - рекао је Танасковић и додао да је пријем КиМ у Унеско стратешки циљ власти у Приштини и њихових међународних покровитеља.

Он је нагласио да је српска баштина на Косову и Метохији, иако је под заштитом Унеска, и даље у опасности, а да је јасно да је угрожавају они који тамо спроводе власт, с обзиром на то да Србија нема могућност да делује на терену.

- Ту долазимо до апсурдне ситуације да се неке државе, из чисто политичких разлога, залажу за то да КиМ уђе у међународну институцију културе и баштине, иако знају да је српска културна баштина и српски народ тамо угрожен, а гласали су за то да наша баштина буде на листи заштите Унеска. То су двоструки стандарди - рекао је Танасковић.

Према његовим речима, једна од тенденција је да се на простору Косова и Метохије затре сваки траг српског вишевековног присуства, о чему сведочи српска материјална баштина која има универзалну вредност.

- Поједностављено речено, они који настоје да кажу да је Косово њихово, а не српско и да српско никада није ни било, веома би волели да та културна баштина уопште не постоји, као што би, усуђујем се рећи, неки у Црној Гори волели да Његош не постоји - рекао је Танасковић.

Он је оценио да ће Приштина наставити да врши притисак на монашке заједнице и да "административним смицалицама" отежава живот свештенству и верницима.

Танасковић је рекао да је у току настојање да се изгради нови идентитет Косова,а који у ствари никада није постојао, као и да ту почињу претензије да, преко историјских фалсификата, српско постане "косовско".

- У научној заједници то не може да прође. Међутим, у сфери паралелне реалности коју ствара политика и конкретне моћи на терену, на овом пољу може бити злоупотреба, и то је потенцијално већа опасност од физичког уништавања баштине - оценио је Танасковић.

Албанци каменовали аутобусе у којима су били верници из Београда! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Интервју са професором доктором Дарком Танасковићем

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА