Најновије

Шта је ново оснивање СНС донело политичкој сцени Србије? (ВИДЕО)

Српска напредна странка је за десет година постојања нарасла у озбиљну организовану машинерију са више стотина чланова која има власт на свим нивоима и коју ће тешко да изгуби.

СНС (Фото: Јутјуб)

На политичкој сцени Србије донела је изражену партократију, страх и нелагодност за оне који мисле другачије. Њеним деловањем политички систем је остао без опозиционих партија чија је улога управо да контролишу рад владајуће партије, кажу саговорници Данаса које су поводом десет година од настанка СНС питали шта је ново оснивање ове партије донело политичкој сцени.

Бобан Стојановић, политички консултант Демостата, каже да је настанак СНС донео тада велику промену.

– Прво што је на неки начин у потпуности скрајнуо радикале и постали су странка окренута ка евроинтеграцијама. Преузели су чланство СРС-а и већ у самом старту имали добру почетну позицију. Након што су преузели власт, постали су изражено лидерска странка, цатцх алл странка и на крилима власти су додатно ојачали организацију. Данас изгледају као невероватна машинерија са неколико (шест) стотина хиљада чланова, која има власт скоро свуда. Имају подршку од више од 50 одсто и изражено јаког лидера – каже он. А, како додаје, ако погледамо шта су донели грађанима, онда се може рећи да су донели још израженију партократију него што је била раније, донели су појаву страха и нелагодности уколико мислите другачије и ништа нису поправили у погледу животног стандарда.

– Обични грађани нису добили ништа добро од њихове владавине. А они су постали невероватно добро организована група која ће јако тешко изгубити власт с обзиром да користе апсолутно све технике владања, дозвољене и пре свега недозвољене – закључује Стојановић.

Слично мисли и политички консултант Ђорђе Беламарић који оцењује да је постојање странке као што је СНС могуће само у државама које немају развијену демократију.

– Нажалост таква мајоризација свих сегмената друштва и државе катастрофално утиче на квалитет живота свих грађана, а оно што је најгоре и на даљу будућност свих. Деловањем СНС политички систем је остао без опозиционих партија чија је улога управо да контролишу рад владајуће партије. Највећа грешка претходних владајућих странака био је покушај контроле живота појединаца кроз запошљавање својих чланова, а СНС тако делује (помиње се преко 700.000 људи). Подршком коју има, СНС је имао шансу да изгради Србију као демократску и економски снажну државу, уместо што је остао на истим вредностима као и претходне владајуће странке: да брине само о интересима својих функционера и привилегованим појединцима – наводи Беламарић.

Напредњаци су јуче у Краљеву обележили десет година постојања. Уочи прославе посланици Марија Обрадовић и Александар Мартиновић оценили су да је та странка унела живот у сваки део Србије од Суботице до Врања од када је дошла на власт, пре шест година.

А пет година раније, на пети рођендан напредњака, 2013. и скоро годину дана на власти тада вицепремијер и председник СНС Александар Вучић је на прослави рекао да је СНС настала из потребе Србије да преживи а да су три кључна циља странке економски развој, владавина права и чланство Србије у ЕУ до 2020. Он је навео да страначки рејтинг говори о томе да су грађани у СНС препознали вредне, поштене људе, којима је на првом месту добробит Србије, а не лични интереси.

Политичким противницима који тврде да су због привођења жртве политичке одмазде, Вучић је поручио да ће у Србији лопови одговарати пред народом и да ће се поштовати закони без обзира шта о томе мисли опозиција. Обраћање присутнима у Комбанк арени Вучић је завршио поруком: „Ми наше политичке противнике не помињемо именом и презименом, никога не вређамо, хоћемо Србију будућности у којој ће и њихова деца моћи да живе боље него данас. Хоћемо Србију у којој се нећемо делити по политичким разликама него по томе ко може више да уради за економију и земљу“.

Прочитајте ОВДЕ шта је Вучић поручио на свечаности и да ли је поменуо Косово.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА