Најновије

„САД имају оружја да униште свет 10 пута, али желе још због Кине“

САД су засићене оружјем и не треба им ново нуклеарно повећање, изјавио је бивши конгресмен Рон Пол за РТ, коментаришући претњу председника Доналда Трампа да ће изаћи из Споразум о нуклеарним снагама средњег домета. Бивши републикански конгресмен и шеф Института за мир и просперитет Рон Пол рекао је за РТ да не верује да би потенцијално повлачење САД-а из Споразума из 1987. било шта направило како би повећало безбедност САД-а.

Америчка војска (Фото: army.mil)

Трамп, ако настави са претњом и сруши споразум о међудржавним односима, потписан између америчког председника Роналда Регана и Михаила Горбачова, "неће нам учинити никакво добро", рекао је Пол.

Амерички војни индустријски комплекс покушаће да оправда изградњу нуклеарног оружја указујући на милитаризацију Кине, све већи извор забринутости за војни естаблишмент.

"То значи да америчка влада, војни индустријски комплекс жели да направи много више оружја, јер то раде Кинези: "Кинези праве сва та оружја, зашто не би и ми?"

Пол не верује да је претпостављена кинеска претња легитиман разлог да се направи више оружја.

Имамо довољно оружја, не само да уништимо, већ да уништимо свет 10 пута, и ми не треба да бринемо о томе да немамо довољно оружја.

Ако се САД повуку из Споразума, то није због тога што постоји потреба за више оружја.

"Мислим да то није прави аргумент", рекао је Пол.

У понедељак је Трамп поновио своју претњу да ће изаћи из Споразума о нуклеарним снагама средњег домета, рекавши новинарима да га се Русија није придржавала. Америчка власт оптужује Москву за производњу оружја забрањеног споразумом, а што Русија снажно негира. Заузврат, Русија инсистира да САД објасне своје намере постављањем противракетних система у Европи који би могли бити коришћене за лансирање крстарећих ракета средњег домета.

Амерички председник Доналд Трамп запретио је Русији и Кини да Вашингтон намерава да изгради и развије свој нуклеарни арсенал све док "људи не дођу до свог разума". Више о томе читајте ОВДЕ.

Трамп је рекао да су његове речи усмерене према Москви и Пекингу, и да је спреман да једнострано напусти Споразум о нуклеарним снагама средњег домета. Председник САД-а инсистира и да Кина треба да буде део било каквог новог споразума о контроли нуклеарног наоружања.

Планови Трампа да повуче САД из Споразума већ су забринули америчке савезнике у Европи. Француски председник Емануел Макрон је упозорио да би повлачење САД поткопало европску безбедност, док је немачки министар спољних послова Хаико Мас назвао Споразум "важним стубом наше европске архитектуре безбедности".

Кина је такође осудила Трампа због своје намере да поткопа кључни део међународне безбедносне инфраструктуре. Кинески министар спољних послова упозорио је да ће такво једнострано повлачење довести до "мултилатералног негативног ефекта".

Споразум забрањује развој, производњу и постављање свих копнених балистичких и крстарећих ракета у распону од 500 до 5.500 км.

Споразум, који је ступио на снагу у јуну 1988. године, био је велико постигнуће током Хладног рата и помогао да се смање нуклеарни страхови у Европи. Ако би Трамп напустио споразум, то би оставило Споразум о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ) као последњу препреку неконтролисаној нуклеарној пролиферацији. Споразум ће истећи 2021. године, а Вашингтон још није одлучио да ли ће га обновити, рекао је Трампов савјетник за националну безбедност Џон Болтон током посете Москви.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Десантна вежба Војске Србије и америчке војске

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА