Најновије

ДАНАС СЛАВИМО СВЕТУ ПЕТКУ! Велики празник у српском народу и црвено слово! Ево шта би жене морале да избегавају на овај свети дан (ВИДЕО)

Српска православна црква и верници данас обележавају Свету Петку, празник посвећен Преподобној мати Параскеви. Света Петка је код Срба веома поштована и славна светитељка која се сматра заштитницом жена, као и чуварком сиромашних и болесних. Верници јој се обраћају за помоћ кроз молитву, посебно на данашњи дан, тражећи спас од болести и других животних невоља.

Света Петка (Фото: Јутјуб)

Сматра се да је Света Петка женски празник, па се овој светици обраћају жене свих вера и нација. Према народним обичајима, данас жене не би требало да месе, кувају, шију, перу веш или раде било који посао у кући како не би навукле гнев светитељке и да им током године не би трнуле руке.

Младе девојке треба да беру цвеће и њиме украсе свој дом како би у њима целе године владала слога и мир, док се девојчицама облаче нове хаљинице како би их у наредној години пратила срећа. Девојке би требало да поједу парче славског колача и да сачувају мрвице, па ће те ноћи у сну видети своју судбину и будућег мужа.

Уобичајено је да се на Свету Петку, 27. октобра, оде у цркву Ружица на Калемегдану где се покрај капеле Свете Петке узима чудотворна вода за коју се верује да лечи многе болести, а нарочито проблеме са видом.

Света Петка је рођена у граду Епивату, код Калитракије у Малој Азији крајем 10. века, потицала је из имућне и побожне породице, а према неким изворима пореклом је Српкиња. Замонашила се после смрти родитеља у цркви Свете Софије у Цариграду, а после тога је провела године у пустињи у посту, молитви и усамљеничком животу. према предању, у сну јој се јавио анђео и упутио је у отаџбину да шири веру Христову.

Њене мошти су преношене много пута, а на молбу кнегиње Милице, почивале су и у Београду. Данас се у капели Свете Петке налази само њен мали прст.

Погледајте ОВДЕ шта је син Ратка Младића, Дарко, поручио у руској Думи.

Извор: Телеграф, Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Данас је Света Петка, обавезно се помолите за здравље и дуг живот ваших најмилијих

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА