Најновије

Руси тестирају ново оружје, нико није сигуран шта је у питању, а верује се да може да направи пакао у свемиру (ИНФОГРАФИКА/ ВИДЕО)

Русија већ неко време интензивно ради на развоју новог наоружања, а бројни модерни системи представљени су почетком ове године за време Путиновог говора. Али, иако се Русија воли похвалити својим новим војним изумима, о неким наоружањима се само спекулише на темељу појединих информација које се појаве у јавности.

Илустрација (Фото: Министарство одбране Русије)

Једна таква је фотографија руског МиГ-31 који носи "врло велику ракету", а неки спекулишу да се ради о поново покренутом старијем руском пројекту противсателитског оружја, односно ракетирања сателита из ваздуха.

Каква би то ракета могла бити? Односно како уопште функционише "противсателитско наоружање"? Ракета бива испаљена из авиона и циљ јој је да достави мање ракете до орбите или пак директно руши непријатељске сателите из орбите.

Ентузијасти и војни стручњаци већ дуго спомињу пројект под називом "Изделие 08", што би могло бити управо то. Надаље, информације говоре да је реч о МиГ-31 с идентификацијским бројем "81 Блуе" - то је пак експериментални авион дизајниран управо за овакве потребе.

Бивши СССР развио је ракету 79М8 Контакт која је имала описане предиспозиције - лансирање из ваздуха и пут према орбити, а реч је била о одговору на америчко УС АСМ-135 противсателистко оружје. Али, распадом СССР и програм се распао, или је пак ушао у дубоку хибернацију.

Ипак, 2009. тадашњи заповедник ваздушних снага, Александар Зелин, рекао је да ће се развој система наставити.

Али, оно што се види на сликама можда и није противсателистко оружје већ нека нова врста велике балистичке надзвучне ракете.

Неки сматрају да је можда реч о поприлично већој верзији Кинжал ракете.

Израел поздравља рекордну војну помоћ САД од 38 милијарди долара. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: advance.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА