Најновије

ЕРДОГАН ИЗГРАДИО СВЕТСКО ЧУДО: Погледајте драгуљ Истанбула који се протеже на 7.600 хектара и има највећи фри шоп на свету! (ВИДЕО)

Турска је добила нови, и како кажу, највећи аеродром на свету, а ово импресивно здање је величине мањег насељеног места.

Аеродром у Истанбулу (Фото: Јутјуб)

Овај огромни град од стакла и челика у близини Истанбула прати и низ репрезентативних бројки. На аеродрому је постављено 22.000 надзорних камера, 53.000 квадратних метара дјути фри комплекса, што је највећи простор на свету, а систем за пртљаг је дуг 42 километра. Протеже се на 76 милиона квадратних метара, запошљава 225.000 радника.

Многи су веровали да ће највећи аеродром на свету, носити име по турском председнику, међутим, Реџеп Тајип Ердоган је одлучио да овај амбициозан пројект изграђен на рудницима угља назове по "турском најдрагоценијем драгуљу" - Истанбулу.

"Истанбул није само наш највећи град, он је наш најважнији бренд. То је предиван драгуљ између два мора. Можемо да га упоредимо са сунцем ове земље", тим речима је Ердоган отворио аеродром "Истанбул".

Овај нови "драгуљ"  у почетној фази требало би да прихвати 90 милиона путника, а током десет година очекује се њих 200 милиона. То је готово двоструко више промета од тренутно најзапосленијег аеродрома на свету, Хартсфилд-Џексона из Атланте. На изградњи овог 'турског чуда' радило је 36.000 радника који су са градњом започели 2015. године и завршили прву фазу пројекта. 

Конзорцијум Истанбул гранд ерпорт управљаће аеродромом наредних 25 година. Нимало случајно одабран је баш 29. октобар за отварање када је и 95. годишњица турске независности. Било је то и право симболично отварање, јер аеродром ове недеље неће имати пуно посла, већ само неколико летова с којима ће повезати локалне дестинације, Анкару, Анталију и Измир.

Авиони ће да лете и до Бакуа и северног Кипра. Међутим, до краја године требало би да замени истанбулски Ататурк, међународни аеродром отворен пре 65 година.

Ердоган је најавио да ће стари аеродром остати отворен за некомерцијалне летове, и сличне активности, а један део ће бити претворен у парк. У историји Турске овај аеродром остаће уписан као најскупљи пројекат, у који је утрошено 11 милијарди долара. Ердоган, бивши градоначелник Истанбула, себе доживљава као великог градитеља, пише Тхе Индепендент.

Током његове владавине изграђен је низ грађевина, попут неколико универзитета, џамија, мостова, тунела, болница и железничких пруга. 

Прошле недеље отворио је и проширење истанбулског метроа. И док су неки славили отварање аеродрома други су критиковали због последица које ће оставити на животну средину и финансијски камен који је земља ставила себи око врата. Опозиција је критиковала и и затварање Ататурка, 15. најпрометнијег аеродрома на свету.

Прочитајте ОВДЕ ко каже да ће Грчка доживети катастрофу ако зарати са Турском.

Извор: Курир/Express. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА