Најновије

"МРЗИТЕЉИ МУСЛИМАНА": Бошњаци траже да из лектире избаце Његоша и Киша!? Зукорлић: Не сме да се вређа светиња вере!

Пет бошњачких удружења и асоцијација из дијаспоре (Словенија, БиХ, Америке и Канаде), упутили су апел бошњачким институцијама и владама бивших југословенских република, да из школске лектире избаце Његошев „Горски вијенац“ и „Пешчаник“ Данила Киша, јер се „ради о националистичким делима према исламу и муслиманима“.

Муамер Зукорлић (Фото: Јутјуб)

Оцењују да су та два дела годинама била „научно-књижевна основа за конструисање националистичких и других антицивилизацијских и дехуманизирајућих односа, посебно према исламу и муслиманима“.

Прича о подобним и неподобним писцима у школској лектири, сасвим је сигурно није враћена на дневно политички ниво. Избори за нови сазив Бошњачког националног већа (БНВ) су идеална прилика, јер је једна од надлежности националних савета националних мањина, образовање. Актуелни сазив БНВ се одмах оградио од ове иницијативе, јер „ни на који начин није узело учешће у тој злонамерној провокацији“. Потпредседник БНВ задужен за образовање Есад Џуџо, оцењује да иза апела стоје такозвана удружења из дијаспоре, „којима је Муамер Зукорлић без икаквог основа дао бошњачки предзнак“.

– Ми смо се изборили за целокупну наставу на босанском језику, у којем та два писца не постоје. Деца у тој настави слушају српски језик као нематерњи. У групи националних предмета, деца добијају мултиперспективна знања, која садрже интерпретацију дела и личности и из књижевности – наглашава ДЖуџо и додаје да „Његош и Киш нису припадници бошњачког народа и њихова дела не обавезују Бошњаке“.

Носилац листе „Матица бошњачка“ Муамер Зукорлић каже да „нема сумње да у појединим деловима и код Његоша и код Киша имамо врло јасне увреде на рачун муслимана, у нашем случају Бошњака“.

– То треба признати, казати гласно. Мислим, да то треба темељито да се решава, али то не треба да буде предизборна тема за било кога. То је важно питање које треба да се решава озбиљним, отвореним дијалогом без постављања на „наше“ и „ваше“, без постављања на ниво „ови ће да нападају“ – „ови ће да бране“. То треба да поставимо на ниво аргументације принципа, јер не може бити у програму, посебно бошњачке деце, текст који вређа светиње вере којој припадају – истиче Зукорлић.

За носиоца листе „Вакат је“ професора Саита Качапора важно је да се на ова два аутора „са аспекта програмских садржаја за наставу на босанском језику не гледа истим очима и да се они не могу довести у исту раван“, јер нису живели у истом времену, нити у својим делима третирају иста питања, нити су истог порекла и нису били под истим поднебљем.

– Садржаји њихових дела се не тичу националног идентитета Бошњака на исти начин, нити се тичу „истраге Бошњака“ на исти начин, нити на исти начин вређају традицију и културу Бошњака, који не умањују уметничку вредност аутора, нити желе да утичу на Србе, Црногорце или било који други народ да имају одбојан став према „Горском вијенцу“, али морају на битно другачији начин прилазити тој литератури – каже Качапор.

Поштовати узраст ђака

Саит Качапор додаје да приликом избора лектире мора да буде поштован узраст ученика и да им се понуде садржаји које могу да разумеју. Он сматра да деца у основним школама не треба да уче „Горски вијенац“, јер га уче механички и без разумевања и „стичу криву слику о себи“, већ он треба да се проучава на универзитетском нивоу, па „нека се интелектуалним аргументима изјашњавају о процесима ширења ислама, „Истраге“ и свим другим питањима која су покренута у том делу“.

Прочитајте ОВДЕ какву је то истину Гадафи сасуо Западу у лице?

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

 Жестоки окршај др Војислава Шешеља и Муамера Зукорлића у студију.

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА