Најновије

ОВО СЕ НЕЋЕ СВИДЕТИ НИ МУШКАРЦИМА, НИ ЖЕНАМА: Знате ли шта вам се све на телу с годинама смањује

Сви смо приметли да људи што су старији све су нижи, али висина није једина која нам се како старимо смањује. Има тога још и та чињеница неће се допасти ни мушкарцима ни женама.

Илустрација (Фото: pixabay)

Др Невенка Димитријевић, специјалиста Опште медицине у једном престоничком Дому здравља и председница Секције опште медицине у Српском лекарском друштву (СЛД), каже  да је тачно да се дешавају промене на телу током старења, што спада у такозвану физиологију старења.

- Мења се висина код мушкараца и жена. Код првих, како се процењује, за три центиметра, док је код жена то за пет. Груди се смањују због атрофије ткива, али и пенис. Оно што никоме не пада на памет, а не мање важно, јесте да прво почну да старе и пропадају крвни судови - каже прим. др Димитријевић.

Према њеним речима, кад је реч о висни то се дешава због тога што кичма временом губи течност у такозваним дискусима.

- Између два пршељенова налазе се дискуси који изгледају као кесе пуне течности. Еластичне су и имају улогу да ублажавају повреде кичме. Временом те кесе губе течност и ствара се унутра такозвано фиброзно ткиво. Истовремено, на тај начин се смањује простор између кичмених пршљенова. То су све последице старења и дегенерације ткива. Кичма се тако "смањује", криви и долази до смањења висине - објашњава др Димитријевић.

Како она каже, када су груди у питању, оне се, такође, мењају у старости због атрофије мишићног и жлезданиог ткива.

- Жлездани део груди атрофира или се постепено губи. Уз то, исто се дешава када је у питању мишићна маса у читавом телу, па тако атрофирају и грудни мишићи који држе то жлездано ткиво дојки. Имамо утисак да су се оне смањиле, а у ствари је "кривац" атрофија ткива - каже саговорница  и додаје да се још један део тела смањује од 45. године код мушкараца - пенис.

- После 45. године панис се годишње смањује за по један милиметар. То је, као и код груди, због атрофије мишића, али и опуштања мишића стомака - каже прим. др Димитријевић.

Али, како она наглашава, као лекар који ради у превентивној медицини, а на чему цео свет тренутно инсистира, јесте да се старење човека није исто као и старење појединих делова тела, што је важно за настанак хроничних болести.

- Веика пажња посвећује се старењу крвних судова јер они много брже старе од свих органа тако да немамо исту "старост" крвних судова код два човека истог годишта - казала је прим. др Димитријевић.

Ако успете да се суздржите од алкохола само месец дана, десиће вам се три невероватне ствари. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Сексуална интелигенција - Да ли је величина битна?

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА