Најновије

РУСКИ МЕДИЈИ ДИЖУ БУРУ: Србија обучава украјинске војнике?

Београдски лист ''Политика'' објавио је вест о регионалном курсу цивилно-војне сарадње који се одржава у Београду, а обуку на њему врше српски, канадски и холандски инструктори.

Украјински војник (Фото: US Army Europe)

'’Политика'’ је објавила ову вест 30. октобра, а руске информативне агенције ‘’Regnum’’ и '’Ридус'’ су већ следећи дан пренеле исту вест, која је наишла на многобројне реакције читалаца.

Ради се о Регионалном тактичком курсу цивилно-војне сарадње, у организацији Одељења за цивилно-војну сарадњу Генералштаба Војске Србије, свечано је отворен јуче у касарни „Бањица 2” у Београду.

Циљ курса је сагледавање сложених услова оперативног окружења и претњи безбедности које нису само локалног и регионалног већ глобалног значаја. Курс је прилика да слушаоци, њих 36, стекну потребна основна знања о цивилно-војној сарадњи. Курс се изводи у два дела, теоретски у Београду и практични део на бази „Југ”, наводи се у саопштењу Министарства одбране Србије.

Слушаоци курса су припадници Министарства одбране и Војске Србије, припадници цивилних организација и институција из Србије, као и оружаних снага Украјине, Босне и Херцеговине и Грузије. Курс изводи мешовити тим шест инструктора из Канаде, Холандије и Србије.

,,Овогодишњи курс уједно представља мали јубилеј, 10 година и наставак традиције која је почела 2008. године. До сада је овај облик усавршавања завршило више од 300 учесника из 20 партнерских земаља из региона и света. Курс се реализује уз велику помоћ и подршку Министарства одбране Канаде и представника оружаних снага Краљевине Холандије'’, рекао је на отварању начелника Одељењ за цивилно-војну сарадњу пуковник Драган Месаровић.

Амбасадорка Канаде Кeти Чаба захвалила је Влади Србије и представницима Министарства одбране и Војске Србије на гостопримству и пожелела успешан курс свим учесницима.

Поред образовног циља, курс је прилика припадницима Војске Србије да размене ставове и искуства по питањима цивилно-војне сарадње са свим учесницима курса, цивилима и колегама из иностранства.

Подсећамо да је Србија војно неутрална земља и да остварује различите видове сарадње са представницима оружаних снага из целог света. Тако је например дан раније, 29. октобра, у Београду у званичној посети српском министарству одбране био Генералштаб руске армије.

Шта НАТО даље планира на Блиском Истоку, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда/Одбрана

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Украјинска војска у Донбасу

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА