Најновије

Одличан предлог Српске деснице: Пети октобар да буде дан посвећен највећој српској хероини, Милунки Савић! (ФОТО/ВИДЕО)

Српска десница на челу са председником Мишом Вацић, покренулa је данас иницијативу да се 5. октобар прогласи “Даном Милунке Савић”, а у циљу исправљања велике историјске неправде коју је небригом наше друштво нанело нареднику Милунки Савић, највећој хероини Великога рата, жени са највише одликовања у историји ратовања.

Српска десница и Миша Вацић (Фото: Српска десница)

Поред председника Српске деснице окупљеним грађанима и медијима обратили су се и др Ђорђе Минков унук Милунке Савић, и бивши министар културе господин Братислав Браца Петковић, аутор текста по којем је рађена представа “Легија части - Милунка Савић”.

- Милунка Савић је рођена на Видовдан, али како је у свести нашег народа Видовдан као празник везан пре свега за Светог мученика Кнеза Лазара и Косовски Бој, сматрали смо да је 5. октобар као датум смрти хероине Милунке Савић знатно погоднији. У прилог бих навео да се у Јошаничкој бањи претходних пар година у периоду око 5. октобра одржавају “Дани Милунке Савић”, манифестација која је још увек локалног карактера. Ову иницијативу Српска десница види као логичан наставак свих оних залагања која од 2013. године настоје да исправе неправду којом су лик и дело српске Јованке Орлеанке безразложно скрајнути, из нашег колективног сећања - истакао је Миша Вацић, обраћајући се присутнима који су дошли на Ново гробље, да одају почаст Милунки Савић.

- Сматрамо да је време да подсетимо, како наш народ тако и читав свет, да је Милунка једна од највећих кћери нашега народа, а да је Србија земља у којој херојска дела више никада неће бити заборављена. У годинама које долазе верујемо да ће “Дан Милунке Савић” све постојеће симболе 5. октобра гурнути на маргину, што би по нама била победа оних истинских вредности нашег народа.

Подсећамо да су у новембру 2013. уз највише државне и војне почасти, посмтрни остаци легендарне Милунке Савић сахрањени у Алеји великана на Новом гробљу.  Српска десница предлаже да се на државном нивоу 5. октобар прогласи “Даном Милунке Савић”, те да се на тај дан, богатим културно – уметничким и едукативним програмом, подсетимо свих оних ванвременских вредности које најодликованија жена у историји ратовања представља.

Покренули смо иницијативу да у свим школама у Србији сваког 5. октобра први час буде посвећен Милунки Савић. Такође, предлажено је да све информативне емисије Јавног сервиса сваког 5. октобра почињу прилогом о животу и делу Милунке Савић, а да се у термину после најгледаније информативне емисије уприличи и емитује драмско – документарни програм посвећен нашој највећој хероини.

Српска десница се залаже и да да се на аеродромима у Београду и Нишу сваког 5. октобра истакне следећи натпис на више страних језика:

“Добро дошли у земљу Милунке Савић, највеће хероине Великога рата”, као и да се Дан Милунке Савић обележава широм Србије пригодним програмом као што су представе, књижевне вечери, трибине и слично.

Иницијатива је покренута да се и у свим постојећим Културним центрима Србије у иностранству уприличи програм достојан великог имена Милунке Савић. Предлог је да би програм Културног центра Србије у Паризу могао бити уприличен у сарадњи са институцијама Француске Републике, јер је Милунка Савић једина је жена на свету која је одликована француским ореденом Ратни крст са златном палмом.

- Такође, сматрамо да у Београду, српској престоници би требало да се постави споменик нареднику Милунки Савић.

Представници Српске деснице званичним путем су упутили иницијативу о Дану Милунке Савић Председнику Републике Србије Александру Вучићу, Премијеру Ани Брнабић, Министарству просвете и Министарству културе. Српска десница покренуће прикупљање потписа за успостављање “Дана Милунке Савић”, а о свим појединостима благовремено ћемо, наредних дана, обавестити грађане.
Данас је Београд освануо са плакатима на којима се налази наш херој Милунка Савић. Како и заслужује.

Руси су гинули за Косово, зато одбацују Вучићеву издају. Погледајте ОВДЕ шта је рекао Меденица.

Извор: Српска десница

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте причу емисије “Квадратура круга” о чувеном храбром српском “Гвозденом пуку”

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА