Најновије

РАДУЈЕ СЕ ДОЛАСКУ У СРБИЈУ: Шеф НАТО-а открива шта ће бити на војним вежбама Алијансе недалеко од Младеновца

НАТО подржава процес нормализације односа између Београда и Приштине и важно је да се он настави, изјавио је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, истичући да је то важно за мир и безбедност у региону.

Упитан да прокоментарише идеју о разграничењу која се помиње као могућност за решење косовског питања, Столтенберг је, уочи посете Србији, рекао да то није надлежност НАТО-а.

– Оно што могу да кажем јесте да свесрдно подржавамо процес нормализације односа између Београда и Приштине и важно је да се он настави. То је важно за мир и безбедност у региону, а политички лидери ту имају веома важну улогу да одиграју – рекао је Столтенберг.

0н је рекао да је убеђен да будућност целог западног Балкана лежи у евроатланској породици и зато што ће то донети корист његовим грађанима, земљама и целој Евроатланској области.

Нагласио је и да ће НАТО наставити да подржава све напоре који воде нормализацији безбедносне ситуације и спуштању тензија у региону зато што, како је рекао, људи из овог региона заслужују бољу будућност као део евроатланске породице.

– Управо због тога ми у потпуности подржавамо наставак дијалога Београда и Приштине, а којим посредује Европска унија. Овај дијалог је кључан за Београд и Приштину, а важан је и за мир и безбедност целог региона. И ми рачунамо на обе стране да ће показати посвехецност и одмереност – поручио је Столтенберг.

На питање да ли је НАТО спреман да реагује у случају да косовске формације примене силу на северу Косова у деловима где Срби чине већину, он је рако да НАТО остаје потпуно посвећен стабилности и безбедости Западног Балкана.

– Кфор ће предузети све мере за безбедно окружење на Косову за све заједнице у складу с мандатом УН. Присуство наших службеника на Косову је гаранција за безбедност. Кфор своју мисију испуњава веома ефикасно и наставићемо да будемо предострожни – нагласио је Столтенберг.

Генерални секретар НАТО каже и да се радује што ће током посете Србији имати и прилику да означи почетак цивилне вежбе под окриљем НАТО-а “Србија 2018”, која се од 8. до 11. октобра одржава у Младеновцу.

Напомињући да није реч о војној, већ цивилној вежби, Столтенберг је рекао да ће вежбом бити тестирана спремност цивила да се суоче са ванредним ситуацијама и природним катастрофама, као што су земљотреси и поплаве.

– Вежба је осмишљена тако да промовише интероперабилност између стручњака за катастрофе из многих различитих земаља и регионалну сарадњу. Ово ће бити први пут да изводимо ову вежбу у Србији и врло смо захвални Влади Србије на пруженом гостопримству. То ће такође, бити највећа вежба коју је организовао наш Евроатлански координациони центар за ванредне ситуације и партнер земаља НАТО-а од оснивања центра пре 20 година – рекао је Столтенберг.

Он је додао да се очекује да ће током недеље више од 2.000 службеника из више од 40 земаља дати свој допринос вежби, а да ће више од половине учесника бити из Србије. Како је раније објављено на сајту Алијансе, генерални секретар НАТО-а боравиће у Србији од 6. до 8. октобра.

Патријарх Иринеј се моли за спас српског народа у Републици Српској. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг/blic.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Јенс Столтенбертг говори о вредностима НАТО-а у 21. веку

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА