Најновије

ЏИХАДИСТИ ПРИСТАЛИ НА СПОРАЗУМ! Хаџат Тахрир ал Шам и Национални фронт ослобођења донели одлуку!

Бивши огранак Ал Каиде у Сирији, Хаџат Тахрир ал-Шам (ХТШ) и Национални фронт за ослобађање (НФЛ) подржан од стране Турске постигли су Споразум о помирењу након серије оружаних сукоба на западу Алепа.

Џихадисти Хаџат Тахрир ал Шама (Фото: Јутјуб)

Према информативној мрежи Иба, која је повезана са ХТШ-ом, Споразум о помирењу потписао је радикални вођа Мазар ал-Оис у име руководства ХТШ и Хасан Суфан, виши лидер НФЛ-а. Према споразуму, обе групе ће повући своје оружје из цивилних подручја и ослободити све милитанте који су заробљени током сукоба.

Напетост између ХТШ-а и НФЛ-а почела је 26. септембра, када су снаге ХТШ-а напале град Дарат Иза када су заробили неколико припадника покрета “Нур ал-Дин ал-Зенки” (једна од група НФЛ-а) након што су их оптужили за извршење неколико напада у граду.



Тада је постигнут почетни споразум о прекиду ватре. Међутим, ситуација је поново ескалирала 5. октобра када су снаге ХТШ-а покушале да ухапсе особље покрета Нур ал-Дин ал-Зенки у граду Кафр Халаб. Три цивила, укључујући и двоје деце, погинули су током напада ХТШ-а на град, што је довело до таласа протеста међу присталицама сиријске опозиције.

Овај злочин није зауставио ХТШ, који је дан касније покренуо још један напад на позиције покрета Нур ал-Дин ал-Зенки у селима Мизаназ и Кафр Нуран. Према Сиријској опсерваторији за људска права (СОХР), ови сукоби довели су до смрти шест милитаната, укључујући и команданта НФЛ-а.



Локални посматрачи сматрају ове радње као јасан покушај радикалне групе да прошири свој утицај у западном делу Алепа, што се сматра кључним подручјем НФЛ-а. Ови догађаји представљају озбиљан изазов руско-турском споразуму о демилитаризацији у провинцији Идлиб.

Према споразуму, демилитаризована зона ће бити успостављена у подручјима која се налазе под опозицијом у Идлибу. Ово укључује позиције НФЛ-а у западном делу Алепа. ХТШ-ово деструктивно понашање унутар зоне могло би угрозити споразум.

Терористи започели повлачење са прве линије у Идлибу. Погледајте детаље ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Џихадисти Хаџат Тахрир ал Шама у борби против сиријских снага на северу земље

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА