Најновије

САД ПРЕТЕ, А ИНДИЈА ИМ ОДГОВАРА: Не бојимо се санкција због С-400

Власти Индије су свесне да би САД могле да им уведу санкције због куповине руских С-400, изјавио је за „Њу индијан експрес“ начелник штаба копнене војске Индије Бипин Рават.

С-400 (Фото: Министарствио одбране Русије)

„Али ми водимо независну политику“, нагласио је он.

Генерал је додао и да Русија „не треба да брине“ због јачања односа између Њу Делхија и Вашингтона.

„Ви (Русија) можете да будете уверени да, иако ми одржавамо контакте са Америком да бисмо добили технологије, ми водимо независну политику. Док ми разговарамо о санкцијама и ви питате за санкције, Владимир Путин и Нарендра Моди потписују уговор о куповини система С-400, упркос чињеници да у будућности можемо имати потешкоћа са Америком“, закључио је он.

Руско-индијски уговор

У петак 5. октобра Русија и Индија су закључиле уговор о испоруци система С-400 Њу Делхију. Набавка пет пукова најновијих лансирних ракетних система коштаће 5,43 милијарди долара. Индија ће бити трећи страни купац „Тријумфа“, после Кине и Турске.

Сједињене Америчке Државе су раније изразиле забринутост због планова Делхија и нису искључиле увођење санкција према Закону о борби против противника Америке кроз санкције. Помоћник министра одбране за Азијско-пацифичку регију Рандал Шривер изјавио је да Вашингтон препознаје некадашње везе Индије и Русије у области одбране, али да убудуће жели да преусмери Њу Делхи ка себи.

Русија и Индија су највећи партнери у области војно-техничке сарадње: више од 70 одсто наоружања, војне технике индијске војске, војног ваздухопловства и морнарице је руске и совјетске производње. Сваке године Русија испоручује у Индију технику и оружје у вредности од неколико милијарди долара.

Русија даје ракетне моторе Кини за мистериозни пројекат у космосу. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА