Најновије

ШТА ОЧЕКУЈУ, А НЕ ГОВОРЕ? Руси уводе нови систем одбране градова отпоран на нуклеарно оружје

Као резултат континуираног непријатељства против Русије од стране НАТО, руско Министарство одбране је управо најавило развој нових противракетних система.

Илустрација (Фото: РИА)

Нови системи могу да пресретну балистичке и аеробатске ракете – ако буду бројно распоређени, то ће Русију учинити скоро непобедивом против америчких ICBM– интерконтиненталних балистичких ракета.

Русија је деценијама испред САД у ракетној технологији, и тако је већ неколико генерација. Чак и данас, америчка НАСА, као и приватне компаније попут Space-X, ослањају се на руске технологије како би полетели.

Руски градови, индустријски паркови и друштвено значајна места ће бити заштићени мобилним системима ваздушне одбране, каже извор министарства.

Компоненте система одбране се могу пренети из једног региона у други и бити брзо распоређени.

Такичко-оперативни ниво

Систем стратешке ваздушне одбране А-135, који је већ распоређен у Русији, ускоро ће бити замењен напреднијим А-235. Главна мисија је да заштити индустријски регион Москве од интерконтиненталних балистичких ракета и балистичких ракета лансираних са подморница у случају нуклеарног рата.

Нови противавионски систем одбране обезбеђује мање задатке и може пресретати балистичке и аеробатске ракете на удаљености од више стотина километара. Пре свега, посебно се ради о северноамеричким ATACMS тактичким ракетама.

ATACMS ракете су примљене у службу 1991. године и већ их је користила америчка војска на Блиском истоку током операције Пустињска олуја и Слобода Ирака. Укупно је лансирано 500 ракета ове врсте. Прошле године, 20. теренски артиљеријски пук америчке војске је започео тестирање нове верзије ATACMS  на раздаљини од 400 до 500 км. Ови показатељи су већ упоредиви са могућностима руских тактичко-оперативних ракетних система Искандер.

Распоређивање ових ракета у Пољској на руску војску у региону Каљининграда је предложено Пентагону. Али чињеница је да ово оружје није доступно само НАТО земљама. Балистичке ракете кратког домета се тренутно могу производити у Кини, Пакистану, Ирану, Индији и Северној Кореји. Пјонгјанг већ продаје ово наоружање Египту и Саудијској Арабији. Међутим, највећи проблем је ако ово оружје падне у руке терористичких организација, онда би последице за градове на југу Русије биле катастрофалне.

Заједничке постојеће компоненте

Није баш јасно када и где ће ти нестратешки противракетни системи бити распоређени, као и то које ће елементе поседовати. Међутим, према речима многих војних стручњака, Министарство одбране има све што је потребно за ово. Руске копнене снаге и ваздушно-космичке снаге су наоружане системима способним за ефикасно уништење балиситичких и ваздушнодесантних ракета кратког домета. И могуће је направити промене у системима да решавају нове задатке релативно брзо и јефтино.

“Оружане снаге имају довољно противавионског оружја за уништење ових мета: Топ-М2, Бук-М2 и Бук-М3, С-300Б4, С-300ПМУ2, С-400,“ рекао је Виктор Мураковски.

“Овде се ради о стварању јефтинијег система. Ракета овог система мора бити специјализована, мала и намењена за пресретање балистичких и аеробалистичких мета на релативно кратким растојањима,“ додао је он.

Аналитичар је нагласио да нови систем можда не мора нужно бити мобилан. Да би заштитили фиксне објекте, једноставно треба бити преносив.

Према речима Мураковског, остале компоненте које се могу користити у новом систему одбране су већ креиране и успешно се користе.

Комплетна заштита

С-350 Витез систем, који може служити као основа за стварање нестратешког противракетног система, првобитно је представљен јавности на ваздухопловном скупу МАКС-2013. ТО је самоходни ракетни бацач који ради у комбинацији са радаром пуног погледа са електронском претрагом и командним местом заснованим на шасији спацијалног БАЗ камиона.

Систем се састоји од ракета средњег домета, које су коришћене у системима ваздушне одбране С-400, и ракета кратког домета.

Према речима шефа ракетних војника руских ваздушно-космичких снага, мајора генерала Сергеја Бабакова, нови противавионски систем одбране ће имати високу способност маневрисања и способност за преживи. Раније је пријављено да ће С-350 бити усвојен до краја ове деценије.

У свету постоји искуство у стварању нестратешког противракетног система, посебно тактичког система Ирон Доме који већ седам година ефикасно штити израелске градове од ракета на домету од 4 до 70 километара. У будућности, Израел планира да модернизује систем за борбу против балистичких мета и да повећа њихов домет на 250 километара.

Некадашњи заменик шефа ЦИА за Балкан Србима упутио ужасну поруку! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА