Најновије

МИГОВИ, ХАУБИЦЕ, ТЕНКОВИ... Вучић на вежби "Век победника": Када бих рекао шта смо наручили, увели би нам санкције (ВИДЕО)

У Србији је данас почела Здружена тактичка вежба са бојевим гађањем "Век победника 1918-2018", која се одржава у част обележавања 100 година од победе у Првом светском рату.

Вучић на Пасуљанским ливадама (Фото: Јутјуб)

Вежби у којој надлеће и осам мигова, почела је на Пасуљанским ливадама код Краљева, а присуствују председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић и други званичници.

Вучића је на овом месту дочекао свечани строј Гарде.

Командант Копнене војске, генерал-потпуковник Милосав Симовић, поднео је рапорт председнику и званицама у коме је изнео шта ће се све видети током тактичке вежбе. Он је објаснио да је вежба почела 8. новембра, а да ће се завршити данас када је дан високих званица, да изводи на девет локација, а да је јуче изведена једна у Београду.

- На вежби учествује око 8.000 војника и 24 ваздухоплова, међу 645 борбених средстава и система налази се и 100 тенкова, симболично 100, због 100 година од завршетка Првог светског рата - рекао је Симовић.

Како је казао, посебна пажња и у току припрема и у вежби посвећена је "садејству између редова виојске", као и "садејству наша два вида копнене војске", Ратног ваздухопловства и ПВО.

- Ватром, покретом и силином удара припадници копнене војске приказаће способности у извршавању ватрених задатака и спремност да чувају отаџбину Србију, обезбеде мир свим грађанима без обзира на националну, верску и политичку припадност - рекао је генерал Симовић.

Навео је и да данашњу вежбу на Пасуљанским ливадама води командант 3. бригаде Копнене војске, пуковник Слађан Стаменковић.

- Све од опреме недостајуће за вас ми ћемо до краја следеће године све да обезбедимо. Следује вам сада већа плата, следеће године још већа, помажемо у стамбеном збрињавању. Хвала вам што сте увек на бранику наше земље - рекао је Вучић.

"Стиже нам још нешто, већ смо платили"

Казао је и да је задовољан вежбом, да поједине учеснике у њој није могао да види иако носи наочаре (алудирајући на маскирање).

- Знам да вама у плавим униформама није било баш лако, зато што сте глумили непријатеље - рекао је кроз шалу српски председник.

Казао је и да ће у наредном периоду стићи "још нешто о чему не могу да причам, а што смо већ платили".

- Када бих рекао, увели би нам санкције - казао је он.

Навео је и да је током вежбе виђено свих осам авиона Миг-29, што до сада никада није виђено.

- Наши људи су све ово припремили на такав начин да наша аљтирејија "туче" преко наших тенкова. Све ракете су погодиле циљеве осим две. Одлично је све припремљено. Тако су се добро сакрили да нико од нас овде, иако смо од њих десетак метара, нисмо успели да их видимо - рекао је Вучић.

Како је рекао, Србија има много тенкова, по томе је велесила, али огроман број од тога није радио. Проблем је, каже, био и са посадама, којих такође није било, а данас их је око стотину.

- Од Руса очекујемо да добијемо следеће године БНД-ове, као ова оклопна возила, само модернија - казао је он.

Беспилотне летелице од "кинеских пријатеља"

Рекао је и да је од "кинеских пријатеља" узет и један број беспилотних летелица које ће стићи следеће године, и које служе за осматрање. Како каже, то је око 30 милиона евра, и служиће за даље развијање технологије, и коришћење на домаћем оружњу.

- Беспилотне летелице су будућност ратовања, како би се смањили људски губици. Ми драматично снажимо своју војску, то су кораци од седам миља. Данас имамо бројне ваздухоплове и ловце, имамо их десет, а имаћемо их 14 за неколико месеци - навео је Вучић.

Тема вежбе на Пасуљанским ливадама је "Борбена група у нападу", и у њој ће у одоговору на напад непријатељских јединца на једнице Војске Србије, учествовати више од 1.200 војника и више од 100 средстава ратне технике - тенкови М-84, борбена возила, хаубице, лансери ракета, минобацачи, као и авиони Миг-29, "Орао" и противоклопни хеликоптери.

На Зворничком језеру војска припадници специјалних јединица Војске Србије - 72. батаљона и 63. специјалне бригаде, приказаће извођењу диверзантског напада са воде на копно, а и користиће и амфибијске транспортере.

На Пештерској висоравни припадници Друге бригаде и Ратног ваздухопловства и Противваздухопловне одбране приказаће вежбу на тему "Борбена група на маршу са преласком у напад", а у рејону Сремске Митровице ће 100 тенкова са комплетним посадама приказати вежбу Тенковски батаљон у маршу.

На полигону "Међа" код Лесковца, биће дат приказ обучености припадника Специјалне бригаде Војске Србије и војне полиције, који укључује убацивање извиђачке групе падобранским десантом.

У Тителу ће припадници Копнене војске, речне флотиле и ракетних и ваздухопловних бригада уечствовати у вежби на тему "Борбена група у нападу с насилним преласком реке", где ће бити приказано и форсирање реке и превоз тенкова преко понтонског моста.

Вежба "Век победника 1918-2018" изводи се истовремено на 10 локација по теми "Припрема и употреба снага за реаговање Војске Србије", а у њој учествује око 8.000 припадника Копнене војске и Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране и више од 600 борбених система и ваздухоплова.

Председник Србије је јуче, уочи почетка данашње војне вежбе, посетио и специјалне јединице "Кобре" Војске Србије, којима је захвалио на свему што свакодневно раде.

- Морате да будете спремни јер је ужасно важно да имамо јединицу као што су "Кобре" које могу са нашом специјалном бригадом и другим јединицама обављају најсложеније задатке у најтежим условима. Надам се да никада то нећете морати да показујете и примењујете али ми морамо да будемо спремни да своју земљу заштитимо, одговоримо изазовима тероризма - рекао је Вучић јуче на Војној академији у Београду.

Он је захвалио и начелнику Генералштаба Милану Мојсиловића што је успео да брзо превазидје све бирократске форме и који је тражио нове униформе истакавши да то није велики новац.

- Униформе нису скупе. Огроман новац трошимо на авионе и хеликоптере, на нека друга орудја о којима нећу да говорим, а ово је мали новац и ви морате да имате све на располагању - рекао је Вучић.

Казао је и да је одушевљен оним што је видео, и истакао да ће једном годишње или на сест месеци да се организују сличне вежбе, а да ће настојати да људи из резерве такође буду укључени у то.

- Гледаћемо и да људи из резерве буду укључени и да вратуимо углед војсци и да будете поштовани од свих. Ви знате шта је ваша обавеза. Желим вам да будете успешни, задовољнији својим животима. Оно што можемо ми да урадимо ми ћемо се потрудити да вам то омогућимо - рекао је Вучић.

Прочитајте ОВДЕ коме је Вучић рекао да буде спреман?

Извор: Танјуг/Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА