Најновије

МОСКВА ОСВАЈА И ЛИБИЈУ, ПРАВИ НОВОГ ГАДАФИЈА: Генерал Хафтар би са Русима да удари на исламисте и терористе! (ВИДЕО)

На службеној страници Либијске Народне Армије, којом заповеда генерал Калифа Хафтар, објављен је снимак са састанка у Москви где се либијска војна делегација састала с руским министром обране, генералом Сергејем Шојгуом, начелником главног штаба руске војске, генералом Валеријем Герасимовом, али и познатим руским бизнисменом Евгенијем Пригожином, који се доводи у везу са приватном војном компанијом "Вагнер", коју су, према информацијама из Вашингтона, основали Пригожин и руски пуковник у резерви Дмитриј Уткин.

Хафтар (Фото: Јутјуб)

Руско Министарство обране је саопштило да је током састанка у Москви генерал Шојгу с генералом Хафтаром размотрио сигурносна питања о Блиском истоку и северу Африке, те да су руски и либијски војни врх разговарали о борби против међународног тероризма и решавању кризе у Либији.

Током последњих неколико година генерал Хафтар је више пута посетио Москву, где се састао са челницима руског Министарства обране и Министарства спољних послова, као и руским обавештајцима.

Прошле године генерал Хафтар је посетио и носач авиона "Адмирал Кузњецов", који је тада био на челу Средоземне флоте руске морнарице, а током видео конференције с генералом Шојгуом је тада разговарао о борби против терориста на Блиском истоку. Осим тога, добио је руску помоћ у облику лекова и медицинске опреме за пружање прве помоћи за либијске војнике и цивиле.

Након најновијег ненајављеног састанка у Москви, извори блиски руском Министарству обране су наводно потврдили присутност руске војске у Либији, као што су раније известили британски медији, када су навели да се у Либију пребацују елитне амфибијске јединице руске војске.

Вест је објавила агенција РБК, која уз Нову Газету, Ведомости, Ехо Москве и још неке мање агенције и медије спада у групу прозападних либералних медија, па ову информацију треба узети с резервом.

Наиме, како пише РБК, извор близак руском Министарству обране је изјавио "како су руске елитне јединице, чије је пребацивање у Либију започело посљедњих месеци, послане у источну Либију у подручја и градове под контролом војске генерала Хафтара".

- Извор близак властима Либије је потврдио руску војну активност у регији. Као што је наведено, руска војска је у савезу са снагама генерала Хафтара, а присутност Русије је повезана с пословима у нафтном и гасном сектору - преноси РБК.

Тренутно у Либији постоје две владе и неколико војски, од којих се једино Либијска Народна Армија, уз подршку бригаде из Зинтана и Гадафијевих лојалиста, бори против исламистичких скупина с упориштима у Триполију и Мисрати.

Хафтарова армија је неформално под заповедништвом владе у граду Тобруку на истоку земље, где је смештен парламент изабран од стране народа. На западу земље, у главном граду Триполију, постоји Влада националног консензуса  на челу с Фајезом Ал-Сарајем, која је формирана уз потпору Европске уније и Уједињених нација, али нема никакву моћ да утиче на исламистичке милиције које господаре Триполијем и неким подручјима Либије.

Источна влада из Тобрука делује независно од Триполија, сарађујући с Либијском Народном Армијом под заповједништвом генерала Хафтара, који рат против исламиста успешно води од 2014. до данас.

Русија је у више наврата показала интерес за пружање помоћи Хафтару, али у Москви не доносе исхитрене одлуке, јер генерал Хафтар преговара и с Паризом, чије су специјалне снаге, као и италијанске, такође присутне на слободној територији под његовим надзором.

Шта је тачно била тема овог најновијег састанка, није саопштено.

Колико авиона Путин држи у Сирији сазнајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА