Најновије

ВУЧИЋ: Велика победа, ЕМС остаје на Косову!

Председник Србије Александар Вучић саопштио је да је Србија однела велику победу у Европском удружењу електромрежа (ЕНТСО-Е) – захваљујући гласовима Мађарске, Румуније и Бугарске Електромрежа Србије ће остати на Косову.

Газиводе (Фото: Јутјуб)

ЕНТСО-Е је одбио захтев Приштине да преузме од Србије електромрежу, тј. дистрибуцију струје на северу Космета.

Председник Вучић је рекао да, када је у питању Интерпол, није спорно да ће Немачка подржати чланство Косова у тој организацији, као ни да Приштина има двотрећинску подршку – отприлике 98 према 43.

"Да је гласање за чланство Косова у Интерполу тајно, наше наде би биле веће", оценио је Вучић и додао да су шансе да се то чланство и деси огромне, али да ће Србија наставити да се бори и да покушава да то спречи.

Како је рекао, гласа се тајно, али не сасвим, јер се гласови могу проверити на основу тога ко је притиснуо које дугме.

Након вежбе на Пештери председник Александар Вучић је рекао да је однета мала победа која много вреди – "победили смо их у ЕНТСО-Е у гласању, иако смо мислили да немамо никакве шансе".

"Захвалан сам бескрајно Виктору Орбану. Мађарска је признала независно Косово, али је гласала за Србију, односно против њиховог предлога, није чак била ни уздржана. Румунија је гласала за нас, Бугарска је гласала за нас иако је признала независно Косово, хвала им. Грчка је гласала за нас, БиХ је гласала за нас", рекао је Вучић новинарима.

Први пут, истакао је Вучић, Македонија и Црна Гора су биле уздржане.

"Овога пута они нису успели да учине све што су планирали у енергетској агенцији. За нас је то мање звучно од Интерпола, али је за наш народ на северу КиМ било вероватно важније и значајније од Интерпола", навео је Вучић.

Посебно је захвалио Иштвану Пастору, мађарској и бугарској влади и свима из квадрилатерале. 

"Хвала премијеру Орбану и Мађарској, гласају за нас и најснажније подржавају Србију. То не би могло да буде без значајног утицаја Мађара из наше земље и још једном хвала Пастору", истакао је Вучић.

За њих је то мали пораз, али за нас велика победа, поручио је председник и истакао да је правда била на нашој страни, "јер није било фер да на том ураде".

Вучић је у четвртак упозорио да Европљани покушавају противправно да избаце Србију из енергетске мреже за север Косова.

"У нацрту енергетског споразума било је јасно да мора да се формира Заједница српских општина (ЗСО), која би основала две мешовите компаније на северу. Оне би биле преносник до албанског оператера из Приштине. Пошто није формирана ЗСО, кривицом Приштине, они нама хоће то да отму – да нам отму право да трансферујемо струју, да изгубимо један далековод према Македонији, два далековода према Албанији, три према Црној Гори", рекао је тада Вучић за РТС.

Навео је и да ће директорка Електромреже Србије Јована Матејић имати његову пуну подршку и да Србија неће спроводити одлуке у вези са енергетском мрежом.

ЕНТСО чине 43 оператора преносног система електричне енергије из 36 земаља Европе. ЕНТСО је недавно навео да "ради на обуци о мрежним кодовима који ће бити отворени за земље које нису њене чланице – за Украјину, Молдавију, Грузију и Косово.

Прочитајте ОВДЕ Вучић о оружју које је наручио за Србију.

Извор: РТС/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Електро(мрежа) око Косова.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА