Најновије

УКРАЈИНСКИ ЈЕВРЕЈИН ГЛАВНИ АЛБАНСКИ ЛОБИСТА! Деценијама радио против Србије, а сада ће на то натерати и Трампа!

Конгресмен Елиот Енгел, најагилнији заговорник независности Косова, кандидат за важно место на Капитол Хилу. Деценијама ради против Србије, међу првима тражио бомбардовање и залаже се за формирање војске Косова. Албански лобиста који деценијама ради против Србије наметаће Трампу спољну политику

Албански лобиста, Елиот Енгел (Фото: Јутјуб)

Дан пошто су демократе преузеле од републиканаца контролу над Представничким домом америчког Конгреса, конгресмен из Њујорка Елиот Енгел, већ виђен међу партијским друговима као нови председавајући Одбора за спољне односе доњег дома, упутио је ратоборну поруку председнику САД Доналду Трампу. “Руке даље од Малерове истраге!” - поручио је Елиот шефу Беле куће задуженом за вођење спољне политике.

Најављујући тако да неће одустати од доказивања да су се Руси мешали у изборе на којима је Трамп победио, Елиот, који према сопственом признању, у водећа достигнућа свог готово три деценије дугог конгресног стажа, убраја промовисање америчко-косовских односа, бацио је и пре него што је устоличен у фотељу првог гласа доњег дома Конгреса за спољну политику рукавицу у лице Трампу.

Пореклом украјински Јеврејин, чији су преци емигрирали у САД из царске Русије, Енгел представља њујоршку изборну јединицу добрим делом испуњену не само гласовима издашним Албанцима. Енгел се, не тако давно, хвалио:

- Мој рад на промоцији америчко-косовских односа био је међу најсмисленијим достигнућима мојих конгресних година.



Сувишно је рећи да се у подједнакој, чак и већој мери може похвалити дугим и истрајним деловањем - против Србије. Управо он је међу првима тражио да Бела кућа 1999. године нападне српске снаге на Косову и успостави зону забрањеног летења за српске авионе. Био је међу првим заговорницима независности Косова, а када је она проглашена, нашао се на челу колоне оних који су признали једнострано проглашење независности 2008. године. Његово деловање наставило се, систематски, до данас. Марта 2017. Енгел је на састанку конгресног Одбора за спољне послове потврдио да су САД тренутно против формирања војске Косова и затражио да тај став што пре буде промењен. Оценио је да би Косово требало да има војску, тврдећи да Русија наоружава Београд. Енгел је рекао да Косово, иако је “девет година слободна и независна земља”, нема војску и позвао САД да стану уз Косово. Овај члан албанског кокуса је понудио и додатну, емотивну, аргументацију:

- Косово је с поносом постало најјачи подржавалац САД у Европи, са подршком која достиже 85 одсто - истакао је Енгел, и додао да је и сам у више наврата посетио Косово, и да људи тамо “искрено воле Американце и све америчке ствари”.

Био је скроман. Није том приликом поменуо оно што је неколико медија у САД приметило - Енгел на Косову ужива популарност рок звезде. У Пећи један од “америчких” булевара, поред Клинтоновог, Олбрајтове и осталих, носи и - Енгелово име. Лик Енгела утиснут је на косовској поштанској маркици од чак два евра. Својевремено је сведочио да се Албанци сликају са њим на улици, па не чуди да је баш он био први страни званичник који се обратио косовском парламенту.

Енгел не остаје дужан. Агенција Миленијум челинџ корпорејшн, коју је за помоћ иностранству формирао Конгрес, прошле године је покренула 49 милиона долара вредан програм за Косово. Елиот је помогао да он крене у Приштину. Подршка Косову, обрнуто је, наравно, сразмерна помоћи Србији. Тако је Енгел ове године здушно ширио причу да није тачно да државе окрећу леђа Косову повлачењем признавања његове независности. Навео је на “Твитеру” да би српска држава требало да се одрекне те политике, јер је, како тврди, независност Косова неповратна.

- Лажне тврдње Србије да државе окрећу леђа Косову су заваравајуће и изазивају велику љутњу у свету. Србија би то требало да заустави и врати се нормализацији са својим суседом. Независност Косова и њен суверенитет су трајни - тврдио је Енгел.

Није се, међутим, зауставио само на односу Србије према њеној јужној покрајини. Јуна прошле године, у писму високој представници ЕУ за спољну политику и безбедност Федерики Могерини, отишао је корак даље. Енгел је изразио мишљење да Србија “једноставно није спремна за ЕУ” и да треба “успорити процес придруживања”.

А онда је у новембру прошле године посетио Приштину и поручио да се САД свакако морају бавити дијалогом Београда и Приштине:

- Знам да Косово још није у УН због проблема који су створили Србија и Русија, а Косово није добило чланство у Унеску управо због Србије. Ако је Србија део те породице, то не би требало да нарушава послове друге државе, јер није фер да Косово буде блокирано - побунио се Енгел.

Упркос вишедеценијским Енгеловим напорима, медији у САД нису, ипак, пропустили да примете оно што он није - да је Косово осетљиво на исламски екстремизам.

- Од успостављања терористичке Исламске државе најмање 300 Албанаца са Косова отишло је да пружи подршку терористима - навео је “Њусвик” у тексту посвећеном маркици на Косову са - Енгеловим ликом.

Сатима чека да би се руковао

Славом коју ужива на Косову Енгел се не може подичити у Вашингтону. У Конгресу је најпознатији по традицији, којој је веран већ 28 година, да се гура и чека сатима само да би се руковао са председником САД када овај долази, сваког јануара, да одржи говор о стању нације. Ту традицију прекинуо је прошле године, незадовољан, како је рекао, Конгресом као институцијом. То је било пре него што му се ових дана указала шанса да у истом том Конгресу седне у фотељу председавајућег Одбора за спољне послове.

Лазански задовољан оним што је видео на јучерашњој војној вежби “Век победника” Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Елиот Енгел, водећи албански лобиста у САД

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА