Најновије

ЈОШ ЈЕДНА ГРАНДИОЗНА СНС ИНВЕСТИЦИЈА: Расписан тендер за изградњу београдске гондоле, невероватна вредност пројекта! (ВИДЕО)

Министарство трговине и туризма расписало је тендер за изградњу гондоле у Београду, која би, према најавама, требало да буде завршена до краја следеће године.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Како је наведено у конкурсној документацији, предвиђено је да за тај пројекат из градског и републичког буџета буде издвојено 1,92 милијарде динара или око 16,2 милиона евра са ПДВ-ом. Према пројекту, београдска жичара спојиће Калемегданску тврђаву и Ушће, биће дугачка један километар и имаће 25 кабина.

Будућа београдска гондола, како се наводи у конкурсној документацији, градиће се по систему „кључ у руке“.  Министарство туризма је 9. 11. 2018. године расписало тендер, а рок за достављање понуда је 30. новембар.

У Споразуму о изградњи гондоле у Београду, који су 1. октобра потписали министар Расим Љајић, директор ЈП Скијалишта Србије Дејан Ћика и градоначелник Београда Зоран Радојичић, наведено да ће цео пројекат коштати око 1,8 милијарди динара или 15 милиона евра. У објављеној конкурсној документацији, међутим, пише да је укупна вредност 1,92 милијарде динара или око 16,2 милиона евра, уз напомену да је реч о износу у који је урачунат ПДВ.  

У том документу наведено је и да ће 1,2 милијарди динара, односно трећину трошкова, покрити држава, док ће остатак новца бити издвојен из буџета Града Београда.  

Након потписивања споразума, градоначелник Београда Зоран Радојичић изјавио је да ће, ако све буде у реду, градња гондоле почети до краја ове године, као и да је рок за завршетак радова 10 месеци.  

„Ова инвестиција ће омогућити даљи развој туризма и олакшати повезаност два дела града. Велика је част учествовати у реализацији овог пројекта с обзиром на то да је, према неким изворима, још 1922. године постојала слична идеја“, навео је Радојичић.

Траса дуга један километар, 3.000 путника на сат

Оно што се за сада зна о будућој београдској гондоли је да ће њена траса бити дуга један километар, од чега би 300 метара требало да буде изнад реке. Гондола ће, како су градски челници најавили,  имати 25 кабина с лед расветом, климом и бежичним интернетом. Полазна станица биће на Ушћу, а скејт парк који се тамо тренутно налази највероватније ће бити померен.

Директор Скијалишта Србије Дејан Ћика раније је изнео и амбициозни план - у првој фази капацитет жичаре у Београду биће 3.000 путника на сат, који ће се превозити брзином од пет до шест метара у секунди, док ће касније максимални капацитет гондоле бити 6.000 путника на сат.

Не треба вам више пасош за рад у Немачкој, ступа нови закон! Прочитајте ОВДЕ све о томе.

Извор: insajder. net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА