Најновије

ПАТРИЈАРХА УВОЗЕ ИЗ АМЕРИКЕ: Ко ће бити поглавар украјинске цркве?

Изјашњавања ко би могао да буде поглавар новоосноване Украјинске православне цркве. Цариградска патријаршија намеће кандидате који би стигли из украјинске дијаспоре.

Црква у Украјини (Фото: Јутјуб)

Украјинске власти, православни расколници и Цариградска патријаршија већ су почели да се изјашњавају о томе ко би могао да буде патријарх нове православне цркве. За многе је изненађење да двојица расколничких вођа неће бити међу онима од којих ће се бирати патријарх, па се лако може догодити да Цариград наметне свог кандидата из украјинске дијаспоре из Северне Америке.

Компромитовани самопроглашени патријарх, 89-годишњи Филарет, већ је обавестио Цариградску патријаршију да се неће кандидовати за поглавара нове аутокефалне цркве. Наводно ни досадашњи поглавар самопроглашене Украјинске аутокефалне православне цркве Макариј не жели да уђе у ужи круг кандидата.

“Вести Украјине” пишу да су Филарет и Макарије написали патријарху Вартоломеју да сматрају себе недостојним и да немају довољан ауторитет да буду на челу Украјинске православне цркве, која би требало да буде основана овог месеца на Сабору епископа. Сабору би требало да присуствују и пребези из Украјинске православне цркве Московског патријархата, која је лојална руском патријарху Кирилу.

Самопроглашени патријарх Филарет предлаже да нови патријарх буде митрополит Епифаније. Према наводима украјинских медија, Филарет би желео да буде почасни патријарх, иако таква дужност до сада није постојала у православној цркви.

И председник Петар Порошенко има свог кандидата за патријарха, митрополита виницког Симеона, који је до сада био високи свештеник Украјинске православне цркве лојалне Москви. Рачуница Порошенка је проста, он верује да би митрополит Симеон повукао са собом знатан број свештеника који су досад били лојални руском патријарху.

Митрополит Симеон има 56 година и школовао се у Русији. Број Симеонових присталица на Сабору уједињења зависиће од тога колико ће свештеника успети да поведе са собом из Украјинске православне цркве Московског патријархата. До сада је Порошенко јавно нападао свештенике Украјинске православне цркве Московског патријархата да нису довољно патриоте.

Највероватније ће кандидати за избор патријарха бити и представници Цариградске патријаршије из украјинске дијаспоре, архиепископи Јов или Данил.

Досадашња самосталност Украјинске православне цркве Московског патријархата је била велика, јер је високо свештенство у Кијеву о свему самостално одлучивало, и једино се у Москви водила заједничка међународна активност.

Ко ће и када бити изабран за патријарха новоосноване православне цркве у Украјини, сигурно ће зависити од Цариградске патријаршије. Тако се лако може догодити да садашњи савезници полако постану супарници, јер свештеници у Украјини који траже аутокефалност сигурно неће дуго трпети да им командују они у Инстанбулу.

Ко су нови лидери Донбаса, погледајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

УПЦ и ЦПЦ – уједињени расколници

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА