Најновије

АМЕРИЧКИ ВОЈНИ ЕКСПЕРТ ОТКРИВА: 5 разлога због којих је војска САД непобедива! (ВИДЕО)

Што се тиче смртоносног оружја, америчка војска нема недостатака. Нека су можда прескупа, нека су превише сложена, а друга можда желе политичари и одбрамбени извођачи, али не и војници на терену.

Америчка војска (Фото: Јутјуб)

Без обзира на то, данашња америчка војска може генерисати запањујућу количину ватрене снаге и испоручити је у разним поставкама, од малих ратних мера против побуне до великих ратних борбених механизама. Имајући то у виду, ево пет најбољих оружја америчке војске:

АХ-64 Апач

Иронично је да је најбоље оружје америчке копнене силе летелица. Али с озборим на сукобе које је америчка војска недавно водила и које ће вероватно водити, ваздушна снага је најодлучнији фактор. Опремљен 30-милиметарским топом, Хелфајр ракетама и софистицираним сензорима, Апач комбинује брзину, ватрену моћ и домет који војци омогућавају да погоди непријатеље много пре него што они зађу на домет копнене војске за пуцање. Једнако је користан у лову на побуњенике као и у десетковању непријатељских оклопних машина. Апач се добро борио у сукобима од Пустињске олује до тренутног авганистанског рата. Можда још важније, Апач је ваздушна сила коју контролише сама војска, уместо да мора да се ослања на ваздухопловне или морнаричке авионе за блиску ваздушну подршку. Борбени хеликоптер није, и никада неће бити, замена за пешадију на терену. Али ће копнена војска ценити подршку коју хеликотер може пружити.

М-1 Абрамс

Да ли је М-1 Абрамс најбољи тенк на свету зависи од тога с ким разговарате, и што је још важније, из које су они земље. Али је неоспорно да је међу најбољима на свету. Са тежином од 60 тона, М-1А2 има 120-милиметарски топ и оклоп до једног метра дебљине, и максималну брзину од више од 65 километара на сат. Он је десетковао ирачки оклопљени тенк совјетске производње из 1991. године, и сасвим је могуће да би то учинио и са кинеским напредним тенком Тип 99. Врло мало Абрамс тенкова је уништено у борби; чињеница да је Исламска држава уништила или заробила М-1 ирачке владе говори више о квалитету посаде него о тенку.

М-109А Паладин

Самоходне хаубице америчке војске, снажног удара, заузеле су последње у недавним америчким малим ратовима. Ипак, оне остају веома снажно оружје. Паладин је најновија верзија уваженог М-109 самоходног оружја. Оно може користити 155-милиметарску гранату и на до 30 километара користећи ракетни мотор у дну гранате. Такође може испалити “ескалибур” гранату вођену ГПС-ом или ласером.

ТОW противтенковска ракета

Изгледа да је Русија (или Совјетски Савез) краљ противтенковских ракета, иако то вероватно одржава обрасце продаје оружја, као и то колико велику претњу оклоп западног дизајна представља за Русију и њене клијенте. Дакле, лако је заборавити да ни америчка војска није неважна у игри противтенковских ракета. ТОW противтенковска ракета и даље остаје снажна, након скоро 45 година службе. Она је уништила тенкове – углавном руске – у Вијетнаму, арапско-израелском рату, иранско-ирачком рату и сада у Сирији. Нове ТОW 2Б долазе у неколико верзија, укључујући ракету за разбијање бункера, као и Аеро модел, који експлодира изнад тенка како би пробио његов танки горњи оклоп.

М-2 .50-калибарски митраљез

Можда звучи чудно класификовати осамдесетогодишњи митраљез као једно од најбољих оружја војске. Али чињеница да М-2 “Ма Деуце“ пуца након скоро једног века и безброј ратова, сведочи о чињеници да је то изузетно оружје. Развијен када је Френклин Рузвелт постао председник и Хитлер преузео власт у Немачкој, М-2 је служио широм света као противавионски, митраљез против возила и особља, који је по моћи ближи малом топу. Недавно надограђена верзија, М2А1, поседује буренце за брзу промену и потискивач ноћног бљеска.

Меланија показала зубе. Хрватица са усташким коренима јој је стала на жуљ. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Курир/National interest

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Америчка хаубица М777, калибра 155 милиметара

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА