Најновије

СЛУЧАЈ УБИСТВА НОВИНАРА КАШОГИЈА ТРЕСЕ САУДИЈСКУ АРАБИЈУ, А ТРАМП ДОНЕО ОДЛУКУ: Ево кога шаље у Ријад као новог амбасадора!

Амерички председник Доналд Трамп именовао је генерала у пензији Џона Абизаида, дугогодишњег команданта Централне команде САД, за амбасадора те земље у Саудијској Арабији.

Трамп (Фото: Јутјуб)

Место америчког амбасадора у Ријаду било је упражњено откако га је бивши амбасадор Џозеф Вестфал напустио у јануару 2017, а Трамп је своју одлуку о именовању новог амбасадора саопштио у уторак, у тренутку када су односи Вашингтона и Ријада на проби после убиства саудијског новинара Џамала Кашогија, преноси АП.
 
Ако Сенат потврди Трампов избор, Абизаид ће постати амбасадор, док Трампова администрација припрема одговор на убиство Кашогија, који је био колумниста Вашингтон поста, а критиковао је и саудијску краљевску породицу.

За Кашогија, који је убијен у саудијском конзулату у Истанбулу, турски званичници тврде да га је убио 15-члани "одред смрти" који је Ријад послао по наређењу из врха саудијске владе.

Амерички државни секретар Мајк Помпео повукао је визе Саудијцима који су умешани у Кашогијево убиство, док је министар одбране Џим Матис најавио додатне мере.

Абизаид, који је пензионисан 2007, био је на служби у ратовима у Гренади, Персијском заливу, у Босни, на Косову, у Авганистану и Ираку, наводи америчка агенција.

После рата у Ираку, преузео је команду над ЦЕНТЦОМ-ом, који надзире војне операције у 20 земаља од североистичне Африке до Блиског истока и централне и јужне Азије.

Уз то, био је на разним високим положајима у Здруженом генералштабу оружаних снага САД.

Хиперсонично оружје Русије и Кине може бити егзистенцијална претња САД. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

На нишану Лазанског- Трамп, Нетанијаху и ми

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА