Најновије

СТОКА НЕИЖИВЉЕНА! Исланђанима и Норвежанима преселе НАТО вежбе! Американци правили с*ања где год су стигли! (ВИДЕО)

Највеће војне вежбе НАТО пакта од Хладног рата, прошле недеље завршене у Норвешкој, показале су да је Алијанса у потпуном распаду. Вежбе је обележио низ великих пехова - од удеса борбених возила, преко потапања фрегате и губитка сигнала сателитског навигационог система, до недисциплинованих војника који су се напијали по пабовима и вршили нужду по улицама.

Амерички војници (Фото: Јутјуб)

Уништили имовину цивила

Вежба названа "Спој трозупца" одржана је од 25. октобра до 7. новембра, а у њој је учествовало 50.000 војника из 31 земље, 10.000 борбених возила, 250 летелица и 65 бродова. Осим у централној и источној Норвешкој, НАТО трупе су део тренинга одржале и на Исланду, у северном Атлантику и Балтичком мору, као и у ваздушном простору Финске и Шведске, које су учествовале, иако нису чланице Алијансе. Већ на самом почетку догодио се велики инцидент. Три борбена возила су се сударила, а четврто, које је покушало да их избегне, склизнуло је с пута и преврнуло се. Повређена су била четири војника, од којих један теже. Слични инциденти, у којима је уништавана имовина цивила, догађали су се касније током вежби широм Норвешке, а у њима су учествовали амерички, шведски и италијански војници.

Опасни удеси нису забележени само на копну већ и на мору. Последњег дана вежби, норвешка фрегата "Хелге Ингстад" ударила је код западне обале земље у малтешки танкер "Сола ТС", који је био усидрен у луци. Ратном броду је том приликом пробијен труп, па је посада од укупно 137 војника морала да га напусти. Фрегата је касније потонула, а норвешка војска сада има потешкоћа да олупину извуче на копно.

Проблем су имали и НАТО авиони. Приликом тренинга у Финској и Норвешкој нису имали сигнал ГПС (Глобални позициони систем), што их је практично натерало да маневришу наслепо. Шта се тачно догодило, па је ГПС био у прекиду, још није познато, али је због тога отворена истрага. Осим тога, грађани Норвешке поднели су стотине пријава својој војсци, жалећи се да су странци вршили нужду на јавним местима. Војници НАТО, углавном Швеђани и Американци, ухваћени су како мокре и врше велику нужду у близини вртића, школа и спортских објеката. Пријаве су поднели и норвешки фармери, који су бесни јер су им борбена возила уништила имовину.

Хитне испоруке пива

Маријане Бо, мајор у норвешкој војсци, која је била задужена за отклањање штете и заштиту животне средине током НАТО вежби, навела је да армија обично има систем за спречавање таквих ствари, али да је сада нешто очигледно заказало.

- Ово је страшно. Реч је о људима који немају основно васпитање. Морали смо да чистимо за војницима, који су се олакшавали где су стигли. Дословно је то био у*ран посао - навела је Боова.

Норвешка, међутим, није једина земља која је искусила негативну страну НАТО вежби већ је то био и Исланд. Око 7.000 америчких војника у главном граду те земље, Рејкјавику, за само један викенд попило је све пиво по баровима. Тако пијани, Американци су се тукли и ломили инвентар, а пивара "Елгјердин Егјил Скалагримсон", која производи популарно исландско пиво "гул", морала је хитно да испоручи додатне количине тог пића локалним пабовима.

Мистериозни хеликоптери примећени у Сирији. Погледајте ОВДЕ шта раде тамо.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Амерички војници сада су омражени на Исланду и у Норвешкој!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА