Најновије

НАУЧНИК НАСА ШОКИРАО СВЕТ: Спремите се, најстрашније смрзавање у модерној историји долази! Ово ће се догодити

Научник НАСА-е је упозорио да ће “најстрашније смрзавање“ у модерној историји ухватити Земљу у ледени загрљај, јер Сунце улази у једно од најдубљих соларних минимума у свемирском добу, доносећи рекордно ниске температуре.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Сунчеве пеге су одсутне током већег дела 2018. године, а производња сунчевих ултраљубичастих зрака је нагло опала, објашњава Мартин Млинчак из НАСА-иног истраживачког центра Ланглеy.

Ново истраживање показује да горња атмосфера Земље регује, а резултат тога ће бити “глобални тренд хлађења“ који ће утицати на рекордно ниске температуре.

“Видимо тренд хлађења,“ каже Мартин Млинчак.

“Високо изнад Земљине површине, близу ивице свемира, наша атмосфера губи топлотну енергију. Ако се тренутни трендови наставе, то би ускоро могло поставити нови рекорд свемирског доба за хладноћу.“

Ови резултати долазе из САБЕР инструмента на НАСА-ином ТИМЕД сателиту. САБЕР прати инфрарвене емисије из угљен-диоксида (ЦО2) и азот-оксида (НО), две супстанце које играју кључну улогу у енергеткој равнотежи ваздуха 100 или 300 километара изнад површине наше планете.

Мерењем инфрацрвеног сјаја ових молекула, САБЕР може проценити топлотно стање гаса на самом врху атмосфере – слој који истраживачи зову “термосфера.“

“Термосфера се увек хлади током соларног минимума. То је један од најзначајнијих начина на који соларни циклус утиче на нашу планету,“ објашњава Млинчак, који је главни истраживач за САБЕР.

Када се термосфера хлади, она се скупља, буквално смањујући радијус Земљине атмосфере. Ово скупљање смањује аеродинамичко повлачење сателита у ниској Земљиној орбити, продужавајући њихов век трајања. То су добре вести. Лоша вест је да то такође одлаже природно пропадање свемирског отпада, што доводи до још затрпанијег окружења око Земље.

Рекордне хладноће за неколико месеци

“Ако се тренутни трендови наставе, то би ускоро могло поставити нови рекорд свемирског доба за хладноћу,“ каже Млинчак. “Још увек нисмо ту, али би се то могло догодити за неколико месеци.“

Да би помогли праћењу онога шта се дешава у термосфери, Млинчак и његове колеге су недавно представили “Климатски индекс термосфере“ (ТЦИ) – број изражен у ватима који говори колико топлоте НО молекули избацују у свемир. Током соларног максимума, ТЦИ је висок (“топло“); током соларног минимума је низак (“хладно).“

“Тренутно, он је заиста веома низак,“ каже Млинчак. “САБЕР тренутно мери 33 милијарди вати инфрацрвене снаге од НО. То је 10 пута мање него што видимо током активнијих фаза соларног циклуса.“

Иако је САБЕР у орбити тек 17 година, Млинчак и његове колеге су недавно израчунале ТЦИ све до 1940-их година. “САБЕР нас је научио да то урадимо откривајући како ТЦИ зависи од других варијабли као што су геомагнетска активност и сунчева УВ производња – ствари које су мерене деценијама,“ објашњава он.

“Посебно смо задовољни што САБЕР сакупља информације које су толико значајне за праћење ефеката Сунца на нашу атмосферу,“ каже Џејмс Расел, главни истраживач САБЕР-а на Хемптон универзитету.

“Више од 16 година евиденције дугорочних промена у термалном стању атмосфере више од 110 километера изнад површине је нешто што нисмо очекивали од инструмента дизајнираног да траје само 3 године у орбити.“

Ускоро ће Климатски индекс термосфере бити додат у Spaceweather. com као редован извор података, тако да ће читаоци моћи да прате стање горње атмосфере баш као и истраживачи.

Шокираћете се када видите шта се крило 200 милиона година испод Антарктика! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Монахиња Макрина-Пророчанство о будућим немирима у Београду

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА