Најновије

ПОСЛЕ ОВОГА РАТ КИНЕ И САД ЈЕ НЕИЗБЕЖАН: Ево када ће Вашингтон испоставити последњи ултиматум и шта ће он садржати (ВИДЕО)

Предстојећи састанак Доналда Трампа с кинеским председником Сијем Ђинпингом у Буенос Аиресу ће највероватније бити последња прилика за нормализацију односа Кине са Сједињеним Државама, рекао је амерички потпредседник Мајкл Пенс.

Ђинпинг и Трамп (Фото: Синхуа/ Правда)

Ако Пекинг не испуни бројне захтеве америчке стране, могао би се разбуктати хладни рат између две суперсиле, а Вашингтон сигурно неће одустати.

Убрзо ће се Доналд Трамп и Си Ђинпинг састати у Аргентини, јавља Вашингтон Пост. Овај догађај је од посебне важности због растућих напетости у односима две суперсиле.

Амерички потпредседник Мајкл Пенс је рекао да Кина мора радикално да промени своје понашање, ако Пекинг жели да избегне хладни рат с Вашингтоном и његовим савезницима.

Прошле недеље је у Сингапуру отворен самит груше АСЕАН, на ком Пенс представља Сједињене Државе. Учесници састанка се највише брину о томе хоће ли дугорочно трајати сукоб између Кине и Сједињених Држава, пише амерички лист.

Вашингтон Пост подсећа да ће амерички потпредседник даље ићи на састанак групе АПЕК у Папуи Новој Гвинеји, где ће такође бити и кинески председник, али билатерални сусрет на маргинама скупа између Сија Ђинпинга и америчког потпредседника није заказан.

Мајк Пенс је изјавио “како је америчка страна спремна за договор са Си Ђинпингом у Аргентини, али само под увјетом да Пекинг драматично промени свој привредни, војни и политички курс”.

Према његовим речима, Кина ће у Буенос Ајресу имати најбољу, вероватно и последњу, прилику за избегавање хладног рата са Сједињеним Државама.

“Желимо да будемо сигурни да ће Кина разумети наш став и спремност за деловање и доћи ћемо у Аргентину с конкретним предлозима”, рекао је Пенс и потврдио листу захтева која ће бити уручена Пекингу, а укључује престанак "илегалног преноса технологије, отварање пуног приступа кинеском тржишту, поштовање међународних правила и норми, и неуплитање Комунистичке партије Кине у политику западних земаља".

Пенс је сигуран да је америчка привреда боље припремљена за потенцијалну ескалацију напетости, док Кинези за то немају довољно средстава, пише Вашингтон Пост.

Пре посете Сингапуру, амерички потпредседник је посетио Токио, где се састао са премијером Шинзом Абеом, који се раније у Пекингу састао са СиЈЕМ Ђинпингом. Након разговора, Пенс је рекао да је нови приступ Кине у односима с Јапаном знак да је Кина чула америчка упозорења. “Напуштам Јапан, више него икада сигуран да нас је Кина чула. Свесни су нашег става”, изјавио је Пенс.

Вашингтон Пост напомиње да је главни циљ азијске турнеје америчког потпредседника да увери земље региона да  Сједињене Државе могу да им понуде профитабилну алтернативу кинеском мегапројекту “Један појас – Један пут”.

Пенс се истовремено у својој реторици није усредсредио на критиковање недостатака кинеског пројекта, већ је покушавао да увери азијске партнере да Сједињене Државе имају боље разумевање о ономе што је потребно за регион.

Амерички лист преноси како су се Сједињене Државе и Јапан већ договорили о сарадњи у подручју цивилне нуклеарне енергије и око пројеката за природни течни гас.

Пенс је у својој изјави гарантовао како се САД неће повући и неће избећи сукобе, чак и ако Кина не испуни америчке захтеве и дође до такве ситуације.

Погледајте ОВДЕ кинеску верзију С-300, убојити систем ФК-3 о којем бруји Србија. 

Извор: Logično. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА