Најновије

ПРИНЦ САЛМАН НЕ ПРЕЗА НИ ОД ЧЕГА! Након окрутног убиства новинара, смислио је још један паклени план! (ВИДЕО)

Саудијски престолонаследник Мохамед бин Саман покушао је да убеди израелског премијера Бањамина Нетанијахуа да започне конфикт са Хамасом у Гази, као део плана да се скрене пажња са случаја убијеног новинара Џамала Кашогија, рекли су извори из Саудијске Арабије "Мидл Ист Ају".

Мохамед бин Салман (Фото: Јутјуб)

Рат у Гази је део низа мера и сценарија које је предложила Радна група за хитне случајеве, која је оформљена како би се смањила штета од цурења информација о убиству Кашогија које долазе од турских власти, саопштили су извори који су упућени у сам рад групе. Радна група, која се састоји од званичника из Краљевског суда, министра унутрашњих и спољних послова, и обавештајних служби, на сваких шест сати информише младог принца о новим дешавањима. Они су, како пише "Мидл Ист Ај", саветовали бин Саламана да би рат у Гази одвратио пажњу америчког председника Доналда Трампа и фокусирао Вашингтон на улогу коју има Саудијска Арабија у подстицању израелских стратешких интереса.

Такође, група је саветовала принца да "неутрализује Турску свим средствима", укључујући и покушаје да подмити туског председника Реџепа Тајипа Ердогана са понудама за куповину њиховог оружја и изјавама престолонаследника да жели да побошља односе између Ријада и Анкаре. У коментарима које је изрекао у Иницијативи за будућу инвестицију прошлог месеца, бин Салман је тврдио да је убиство Кашогија искоришћено како би се направио јаз између Саудијске Арабије и Турске. Додао је и да се то неће догодити "све док постоји краљ који се зове краљ Салман бин Абделазиз и крунски принц који се зове Мохамед бин Салман у Саудијској Арабији".

Подсетимо, Кашоги је брутално убијен у саудијском конзулату у Истанбулу 2. октобра, у операцији коју турске власти верују да је извршио "одред убица", чији су осумњичени чланови у својој екипи имали неколико људи који су телохранитељи младог принца. Саудијски званичници су одбацили оптужбе да је престолонаследник имао "било која сазнања" о убиству Кашогија. Радна група за хитне случајеве предложила је и "више од 30 потенцијалних мера", уколико Вашингтон уведе санкције Ријаду. Међу њима је и да се удвостручи или за три пута увећа цена нафте, понуда Русији војне базе на северу земље, и окретање Кини и Русији као главним добављачима оружја.

Односи Саудијске Арабије и Израела

Што се тиче Саудијске Арбије и Израела, сматра се да ове две земље имају блиске тајне односе, који су углавном вођени заједничким непријатељством према Ирану, док је бин Салман био кључни играч у покушајима да прода Трампу "споразум века", мировни план за Израел и Палестину. Говорећи раније ове године за Би-Би-Си, Нетанијаху је рекао да Израел и неке арапске нације пролазе кроз процес "подтеренске нормализације".

И док је убиство Кашогија широко осуђено од стране светских лидера, Нетанијаху је раније овог месеца рекао: "Веома је важно за стабилност региона и света да Саудијска Арабија остаје стабилна". Две недеље након убиства, извори саудијске владе су приметили наглу промену тона у примедбама Нетанијахуа о Хамасу током преговора са Катаром у циљу ублажавања блокаде Појаса Газе. Нетанијаху је 14. октобра рекао на састанку владе: "Ми смо веома близу различите врсте активности, активности која ће укључити веома снажне ударце. Ако има смисла, Хамас ће престати да пуца и зауставити ове насилне сметње, сада".

Израел и Катар су недавно постигли договор да се дозволи прилив средстава ка блокираној Гази и исплате плате Хамасовим званичницима у влади, када је у недељу увече гранатиран аутобус у Израелу. Медији су пренели да је то био знак освете за смртоносни упад прерушених израелских војника у Појас Газе дан раније.

Након тога, Хамас је лансирао стотине ракета у јужни Израел, а Израел је покренуо ваздушне нападе у Гази где је дошло до једне од најтежих размени ватри од 2014. године.

"Мидл Ист Ај" није могао да потврди да ли су израелски напади на Газу били под утицајем притиска бин Салмана на Нетанијахуа. Говорећи у недељу пре напада, Нетањаху је рекао да он "чини све што могу да избегне непотребан рат" у Гази.

- Не бојим се рата ако је то неопходно, али желим то избећи ако то није потребно - рекао је.

Политички аналитичар у Израелу, који је сарађивао у пословима израелске владе са Саудијском Арабијом, говорећи под условом анонимности због осетљивости целе приче, рекао је за да Нетанијаху жуди да помогне бин Салману и да је "могуће" да су Саудијци покушали да га убеде да иде у рат у Гази.

- Али мислим да нису успели. Ако је Нетанијаху направио неки договор са бин Салманом, он не би зауставио нападе након 48 сати, дајући победу Хамасу и још горе - у Саудијским очима - Катару, који су управо пренео новац администрацији Хамаса - каже аналитичар за "Мидл Ист Ај".

Након размењивања ватре између Изреала и Појаса Газе, палестинске милитантне групе прихватиле су у уторак прекид ватре уз посредовање Египта, са циљем окончања сукоба са Израелом. Убрзо након што је објављено да је дошло до прекида ватре, израелски министар одбране Авигдор Либерман саопштио је да подноси оставку на функцију у конзервативној коалиционој влади премијера Нетанијахуа у знак протеста због примирја у Појасу Газе.

Брегзит разара британску владу. Погледајте ОВДЕ шта се тамо дешава.

Извор: Блиц, Middle East Eye

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте ко је саудијски принц Мохамед бин Салман

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА